keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Mämmi

..alltså, hemlagad mämmiä.
Nyt on pakko jakaa jotain koko kansakunnan kanssa: miunmaunmukaan mämmi on parasta, mitä ihmisolento voi suuhunsa sulloa. Maku, tekstuuri, jälkimaku, suutuntuma, tuoksu.. KAIKKI on juuri as it should be.
Jo viime pääsiäisenä oli tarkoitus laittaa muutama litra muhiutumaan, mutta aikaa olikin rajallisesti eikä hyvää hetkeä löytynyt. NYT onneksi.... namnamnam......nnnnnam.

En tiedä, ovatko muut kotikokit huomanneet, mutta väittäkää-vastaan jos oon väärässä:
kaikki kliseiset/kuluneet/ympäripyöreät vanhankansan-sanonnat sopivat köökkitouhuiluun kuin avain lukkoon. Esimerkkeinä mm. "rohkea rokan syö", "hiljaa hyvä tulee", "kokeilemalla oppii", "vaikeuksien kautta voittoon"...
PARAS kotikokkailuun yhdistettävä sanonta lienee kuitenkin: Hyvää kannattaa odottaa.
Tämä olkoon siitä selvä muistutus. :)
Helpot ja harvat raaka-aineet. Maun taikoo aika ja maltti.
1) 8dl vettä poreilevaksi, ei kiehuvaksi. Sekaan mämmimaltaita ja ruisjauhoja, niin että syntyy sakean-sorttista velliä. ≈100g ja ≈150g
2) Sekoitus tasaiseksi..
 3) ..ja ripotellen päälle ruisjauhoja. Kansi kiinni ja levynkulmalle hautumaan. Ensimmäinen imellytys, 2h
 4) Poreilevankuumaa vettä ≈2dl lisää ja samat määrät jauhoja & maltaita. Pintaan ruisjauho-ripotus ja imeltymään. Tunnista kahteen.
5) Näitä lisäilyjä tapahtui muutamat (muistaakseni nelisen kertaa). Kokonaisuudessaan
Vettä 3 l
Ruisjauhoja ≈700g
Mämmimaltaita ≈550g
 6) Viimeisessä sekoittelussa mukaan mausteet: 1dl siirappia, teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen pomeranssinkuorta
 7) Nyt levy kuumaksi ja voimakkaasti vatkaillen keittämistä ≈10min
8) Maun tarkistus ja maun-mukaan lisää siirappia/pomeranssia/suolaa..

***rukiisempaa makua tietty, jos jauhoista suurempi osa ois ollut ruisjauhoa, maltaisempaa taas toisinpäin.
 9) Puuro foliovuokiin, pinnalle siirappivettä ja 125° uuniin, 4h. Välillä aina muutama liraus siirappivettä pintaan
***kaikenkaikkiaan tekemiseen, imellytykseen ja uunitukseen vierähti yht. 12h
 10) Jäähtymään ja tekeytymään. Valmista vasta aikaisintaan seuraavana päivänä!
...vaikka kylläkin tämä täydellinen luomus vain paranee ajallaan. Nam.
Seuraksi maitoa, kermaa, sokeria.. mitä nyt kukin tahtookaan. Itselleni au naturell, kiitos.

***näin. Kerrassaan kosmisen upea luomus.
***Ei näin helppojen raaka-aineiden kokkausta voi sen koommin möhliä.
***Ainoastaan jos EI MALTA ODOTTAA. Maku, tekstuuri ja kaikki - ne syntyvät ajallaan, odotellessa!
***Hieman vaaleampaa kuin kaupan, maku ehkä ripauksen rukiisempi. Oisin halunnut enemmän tummemman maltaisempaa.
***Maltaita siis enemmän, 600g? ruisjauhoja vähemmän? Veikkaan kuitenkin että suurin tekijä olisi muutama-ylimääräinen imellytys-tunti.

Ei kommentteja: