tiistai 10. huhtikuuta 2012

Arancini

..risottipalleroita suoraan Sisiliasta, pieniä aurinkoja pääsiäiseen!
Nämä näin ovat olleet mielessä vaihtarivuodesta saakka. Wau.
Siellä tämmöinen napattiin pahimpaan suolaisen-nälkään, hiukon helpoittamiseen tai muutenvaan üüberhyvän maun tunnelmointiin. Messinasta löytyi noin nyrkinkokoisia - ymmärtää saattaa että pahin oireilu helpotti.

Maku, tekstuuri, väri, tuoksu, näppi- ja suutuntuma. Autenttisissa oli tätä kaikkea täydellinen määrä. Nyt vihdoin itse, oman kokeilun aika. Kerrankin aikaa, työvoima-apua, raaka-aineita, työrauhaa, laskutilaa ja kaikkia muita käytännön seikkoja on tarpeeksi. Aikaa varsinkin.. :) hih.
 1) Risotti ensin: Arborio, ≈600g. Toisin kuin keitto-ohjeessa, tässä kaikki vesi kerralla kattilaan ja kansi päälle
***..jotta kaikki kosteus imeytyisi riiseihin ja saataisiin oikeen tahmaista, mutta vielä riisin-muotoista tavaraa!
***vähän joutuu vettä lisäilemään loppumetreillä

2) Sekaan tilkkaseen vettä liotetut sahramit (2pss) ja rohkea kourallinen parmesaaniraastetta
***sanomattakin selvää: tuoreeltaan raastaen ja Parmigiano Reggianoa.
3) Riisiseos jäähtymään
 4) Sillävälin täytteet: vege ja liha.
Vege: herneitä, kananmunaa, fetaa, basilikaa, oliiviöljyä, suolaa, pippuria
Liha: jauheliha, kelta- ja valkosipulia, herneitä, basilikaa, ketsuppia, pieni loraus lihafondia, valkkaria, suolaa ja pippuria. Lihaisten sisään sujahti myös pieni kuutio Turunmaata
5) Kulhoihin ja jäähtymään
 6) Touhuamisen aika! Osaset valmiiksi..
 7) ..ja hommiin. Ensin kämmenet kostutetaan ja pohjalle tasoitellaan risottimassaa. Toiseksi otetaan täytettä, reilu lusikallinen keskelle kouraa ja nostellaan reunoja jo palloksi. Kolmanneksi otetaan vielä rahtunen risottimassaa ja ja taputellaan sillä "pallo umpeen"

***touhu-avusta pohjaton kiitos, mummi & saga!! Hyviä näistä tuli!! :) njam & kiitos.
 8) Sicilian sunshine - mökin keittiönpöydällä. :)
 9) "Munaus" (kieritys kananmunassa) ja korppujauhotus..
 10) ..ja uppopaisto rypsiöljyssä. Riittävän reilussa kattilassa & öljymäärässä, muutamaan kertaan pyöritellen
***ei parane laittaa liian montaa kerrallaan: jos öljy jäähtyy liikaa, nämä pallukat imee öljyä itseensä noin ≈ 4,5l kukin.
***mikä ois mahtanut olla maku, jos öljynä olisi ollut oliivi- ?


Ecco fatto. Facilmente o veloce, no?
Ah.... :) namnamnamnamnamnamnammmm....

***Tulipahan tehtyä. Kaikki autenttiset työvaiheet, raaka-aineet ja tekotavat. Kokeiltuna.
***Mitään pikaruokaa tämä ei tosiaankaan sitten ole. Muutamana päivänä muutamat tunnit näihin  upposi, mutta NIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIN kannatti.
+ tekeminen oli yli-kivaa ja yli-jännää
***tekstuuri ja ulkonäkö oli juuri-sitä-mitä tahdottiin
***liikaa sahramia, 1pss olisi ehkäpä riittänyt?
***sisältö ali-maustettu. Tähtäimessä olisi enemmän kuiva, pikantti, yrttinen ja hennon tomaattinen bolognese. Eli lisää kaikkia mausteita :)
***maku saisi maistaessa jo olla mielummin yli kuin ali. Riisikuori ja muut vaiheet kyllä laimentaa sitä

Muutamat vielä upeat pääsiäisloma-köökki tunnelmat.


Ei kommentteja: