keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Raclette ja Pavlova

..noniin. Uusi vuosi ja uudet..öö..visiot, näkemykset koitokset, onnistumiset ja ah, niin taatusti myös lukuisat epäonnistumiset. :) toivottavasti niistä aina oppii.

Vuosi vaihtui upeessa seurassa, kokkaillen ja kikkaillen, makuja fiilistellen. Ehdotus juhlaillan main event:iin tuli Helsingin suunnalta.. Kiitos!!! :)

Raclette - ..kumman jännä kokonaisuus: kokkailun-osalta tajuttoman tylsä, mutta pienten palasten yhteen-nitominen ja näpräily tekee safkahetkestä upean.
Tässä mukana, myötäpäivään vas. ylänurkasta:
- Patongit: täysjyvä vehnä ja monivilja
- oliivi+suolakurkku
- kirsikkatomaatteja
- punasipuli-puolikuita
- kasviskulho: uunitettua paprikaa+herkkusieniä+kesäkurpitsaa, pintaan öljy, suola ja pippuri
- leikkelelautanen: spinata piccante, uunikinkku, salami, salarakas-nakkeja ja bratwurstia
- suikalelihaa: marinadissa rypsiöljy, worchester, chipotle-rub, suola, pippuri. Pannulle, ruskistuksen jälkeen nesteiden kera vuokaan, folio päälle ja ≈1h haudutusta uunissa..
- par-boiled potut: vajaa-10min keittämistä, vuokaan, öljy+suola+hunaja pintaan ja uuniin

***"salaattina" oli tarkoitus olla tikkukurkkuja ja -porkkanoita. : ) Niitä ehkä kaipaisi..
***kasviskulhoon munakoiso? ...purjo? ..ehkä uunissa-pehmenneitä omenanviipaleita?

Jälkkärinä Pavlova, joka oli myös "joulukokeilu nro. 5"

1) 5 valkuaista kovaksi vaahdoksi.
2) Vaahdotuksen loppumetreillä mukaan desi sokeria sekoitettuna ripaukseen vanilijasokeria ja Maizenaa

***tässä syy lopputekstuurin epäonnistumiseen: liian hintsusti sokeria!! : )

3) Viimeiseksi tilkka etikkaa
4) Leivinpaperille "kakuksi" ja 120°-uuniin reiluksi tunniksi
***..äh. Uusintaan tämäkin: lisää sokeria, jotta pinnasta saisi riittävän rapean ja sisuksesta tarpeeksi "tahmaisen".
***Rauhassa, ehkä miedommalla lämmöllä (≈100°) pidempään?
5) Juuri ennen tarjoilua, pintaan kuningatarhilloa, kermavaahtoa ja jäisiä mustikoita

***maut kohdallaan: miun maun mukkaan, juuri riittävä makeus. Höh, kun mielenkiinoisempi tekstuuri tarttis enemmän sokeria..
***vadelma/mansikka...?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Luin innolla jouluisen panettone -reseptisi ja haluaisin esittää muutamia kysymyksiä reseptiin liittyen. Ensimmäisen vaiheen kuivahiivan määrään kyselen tarkennusta: olisiko melkein kaikki yhdestä pussista suunnilleen kaksi kolmasosaa oikein? Tarkoittaako kolmannen vaiheen kaksi kananmunaa ja kolme keltuaista sitä, että lisäsit kahden kokonaisen munan lisäksi kolme keltuaista, vai niin että kahden kokonaisen lisäksi yksi ylimääräinen keltuainen?

Suuret kiitokset panettonen postaamisesta. Vaikka englannin- ja italiankelisiä reseptejä verkko pullollaan onkin, tuntuu varmemmalta aloittaa harjoittelu kanssakielisen reseptillä.

Piparisoturi

Gesualdo kirjoitti...

:) kiitos ja hienoa kuulla että intoa/kiinnostusta riittää!! Pahoittelut "reseptien" epätarkkuudesta: oon itse niin todella huono tekemään suoraan tekstistä ja mielellään kokeilen "my own way".

Kuivahiivaa olisi siis tarkoitus käyttää yksi pussillinen (á 11g) ja SUURIN OSA tuossa alussa ja PIENEMPI MÄÄRÄ tuossa jälkimmäisessä vaiheessa.. 2/3-osaa & 1/3-osa kuulostaa varmasti toimivalta. Mulla ehkä oli 3/4-1/4..
Ja kanamunien kohdalla: kyllä :) kaksi KOKONAISTA JA LISÄKSI kolme keltuaista. Munien määrä oli hurrrrrja, heh.

Mutta noista kananmunista tosiaan korvaisin muutaman ehkä alussa suuremmalla maito-satsilla... Saattaisipa tulla pehmoisempaa lopputulosta!

Kiitos ja onnea koitokseen!!