perjantai 23. marraskuuta 2012

Piparkakut

Huh. :) pitkään on jo ooteltu, nyt saa alottaa: joulunodotusta, -tunnelmointia, -näpräystä ja -fiilistelyä.

Viimevuonna myös näihinaikoihin pyöräyteltiin ensimmäisiä piparitaikinoita, mutta niistä ei ilmeisesti tullut laitettua muistiin yhtään yritystä.. No, tänä vuonna toisin. Tässä ensimmäinen versio.
Kehitysehdotukset on helpompia, jos aloittaa perus-versiosta.. Tässä siis melko-poikkeuksellisen semplice/basic/naturel-versio piparitaikinasta..
Pää-piirteittäin taikinanvalmistus:
1) Kattilaan margariini sulamaan, sekaan siirappi, sokeri ja mausteet. Pikainen lämmitys/kiehautus ja jäähtymään..
2) Jäähtynyt mausteliemi isompaan kulhoon, perään kananmuna ja jauhot
3) Vaivaus tasaiseksi. Kylmään maustumaan, jähmettymään, tasoittumaan ja tekeytymään..
 4) Taikina kylmiltään jatkotyöstöön, uuni lämpiämään ja piparkaakkuja muotoilemaan..

Tämän-satsin taikina:
100g margariinia
1,5dl siirappia
1dl sokeria

kardemummaa
neilikkaa
inkivääriä
pomeranssinkuorta kaikkia 1 kukkurallinen tl

1kananmuna
4dl jauhoja

5) Uunitus, keskitasolla ≈10min @ 200°

***maku kohdallaan, tekstuuri OK, hyvä rapsakkuus, muru-ominaisuuksiltaan ok.
***aika vaalea taikina: lisää siirappia, neilikkaa ja kanelia!
***kaulittu taikina, heh... mahdoton saada muotin-muotoisena uunipellille. Lämmetessää tämä muuttui aika vetelän joustavaksi. Näin siirrettäessä sydämet sai vähän uutta muotoa..
***Lisää jauhoja siis jo taikinanveivaus vaiheessa!! ja enemmän vaivausta. 5dl?
***maku-modailuna osan jauhoista voisi korvata kaurahiutaleilla?
***sopisko pipareihin hienoinen hunajan tujaus?
***...vanilijasokeria 1tl...mmmnjam...
***Kokeilevammin: ripaus chiliä ja kaakaojauhetta? mustapippuria ja enemmän sokeria? joulutunnelmaa yliampuen, luumuhilloa nokare jo taikinaan?

Ei kommentteja: