keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Panettone

Joulukokeiluja nro.2:
Italialaisten puolipakollinen joulupulla, panettone.
Ei valmis-tavarana vaan  aatonaattona pitkään ja hartaasti näpertäen :)

VIISI (5) kertaa kohotettua, 5 eri työvaihetta ja uunitus ja esillepano: touhuamista riitti!
1) Ensimmäinen taikinapallukka: hieman yli 0,5dl maitoa, melkein kaikki YHDESTÄ kuivahiivapussista ja puolisentoista desia vehnäjauhoa -> tasaiseksi pallukaksi ja kohoamaan. n.1h

2) Toinen työstö: kaksi kananmunaa, kaksi desiä jauhoja, reilu desi sokeria ja 60g voita taikinaan -> taas tasaiseksi ja kohoamaan. n.1h

3) Kolmas vaihe: kaksi kanamunaa, kolme keltuaista, 1dl sokeria, vajaa-3dl jauhoja ja loput kuivahiivasta -> tasaiseksi ja kohoamaan. n.1h

4) Neljäs, maustamisvaihe: Isohkon voiklöntin sekaan kuivattuja hedelmiä (luumuja, aprikooseja ja ananasta), rusinoita, sitruunan ja appelsiinin kuorta ja vanilijatangon sisukset -> hetkeksi huoneenlämpöön, jotta voi pehmenee (helpompi sekoittaa!)
Desi sokeria ja muutama jauhoja
-> kaikki taikinan sekaan, jälleen tasaiseksi ja uudestaan kohoamaan. n.1,5h

5) Viides ja viimoinen (miltein): taikinapallukka pöydälle, jauhoja sen verran ettei tartu jokapaikkaan kiinni. Ei vaivausta, mutta muutama rauhallinen painallus -> jälleen pallukaksi ja vuokaan. Ja kohotamaan. n.1h

***Panettonen KUULUU ehdottomasti olla semmoinen silinterinmuotoinen, mahdollisemman muhkeankorkea ja näyttävä pullanpalanen. Vuoan roolia toimitti leivinpaperilla vuorattu haudutuspata! Siinä oli riittävän korkeat reunat ja loistava pohjan halkaisija.
6) Kohonneen kipaleen pintaan terävällä veitsellä risti ja ristin keskustaan voikuutio.

7) Uuniin, alatasolle.
- 10min @ 200°
- 10min @ 180°
- 20-30min @ 150°
***pintaan oli pakko laittaa vedessä-rutisteltu leivinpaperinpalanen, kun meinasi "ruskistua liikaa" :)
***suurehkon haudutusvuoan kokoinen pullataikinan-klöntti vaatii pitkähkön ja rauhallisen uunituksen. Pitäähän tuon klontin olla ehdottomasti kypsää keskeltäkin!!
***jäähdytys rauhassa ennen siivuttamista: lopullinen laskeutuminen ja kasaanvetäytyminen

Näin, monivaiheisen leivontarupeaman jälkeen, juhlavan jouluista italiapullaa!!

***Tuoksu oli napakymppi! Juuuuuuri se mikä kuuluu italiatunnelmointiin jouluna!
***Tekstuuri.. : ) hih, eipä yllätys: hieman kuivahkoa ja jotenkin kosteaa mutta murenevaista. Mitäpä olisi pitänyt odottaa? Taikinahan oli tavallaan vain hiivalla kohotettua pastataikinaa :)
***miun-maun-mukkaan lopputuleman olisi ehdottomasti pitänyt olla "pullavampaa": ilmavamman kevyeempää ja sitkoisempaa.
***näin ehkä jos korvaisi muutaman noista kananmunista vaikkapa toisella desillä maitoa ja HIIVAA ENEMMÄN!!
***tärkein kuitenkin: MAKU! se komppasi tuota JUURI OIKEAA TUOKSUA aivan upean täydellisesti!! Ensijouluna uusiksi!!!!!

Ei kommentteja: