maanantai 12. joulukuuta 2011

Perunarieskat (ja täytteet)

..eli suomi-Tortillat! Tai mielummin ehkä kotimaiseen-tyyliin, "tacoja" tuoreeltaan!
..Tacot, mun ymmärtääkseni, on -  originellisti ja uunista tultuaan - pehmoisia, ohkasia (maissijauho)-läpysköitä joiden päälle lapataan millon-minkäkin-sorttista tilpehööriä.
Näin täälläkin tälläkertaa. "Taco":n asemaa toimittamassa on vain suomalaiskansallisempi potturieska.

Perunarieskat

Ylimäärä-perunoille, jännä uusi tuleminen:
1) Toissapäivänä-keitetyt perunat soseeksi! Puolikkaat ensin takaisin kattilaan > hieman vettä & suolaa perään > kiehautus + lyhyenaikaa keitellen

***tavoitteena tässä oli mulla saada perunat lämpöisiksi ja keitinvettä talteen - soseuttamista varten, jotta "notkeutta" voisi pelailla tuonnempana.. Hyvin toimi ja kyllä-kannatti!

2) Keitinvettä mukillinen talteen! Mullikat kulhoon > vatkaimella soseeksi. Tuota pehmeyttä ja tasaisuutta tässä on helppo pelata: mitä vähemmän "sattumia" haluaa lopputulemiin, sitä pitempään on veivattava. Myös suolasuuden voi tarkastaa!
3) Jäähtyneesee soseeseen kanamuna ja jauhot (50-50, ruis- ja vehnäjauhoja). Sekoitus tasaiseksi ja lyhyt vaivaus. Kokonaisuus saa jäädä ihan reiluhkosti kosteaksi!
***määrissä oli jotenkunten suhteet: 1 muna per ≈2,5dl perunasosetta, jauhoja ≈ sama määrä kuin sosetta.
***joukkoon, maun kanalta, olisi ehkä voinut lorauttaa rahtusen luonnonjuggea, piimää, maitoa tjtn..
***jauhona toimisi varmasti mikävaan: ohraa ensikerralla!!..vehnäjauho tosin on pienissämäärin kai puoli-pakollinen jotta taikinaan saa edes hieman sitkoa
***jauhoMÄÄRÄ riippuu soseen "kosteudesta", mahdollisita maku-lisäyksistä (piimä/maito/jugge, jokin juustoraaste? ehkä chiliketsuppi?, sinappi? yms. mauste). Tilanteen mukaan lisäilyä
4) Taikina pallosiksi pellille > lätysköiksi painelu jauhotetuilla käpälillä. Pintaan haarukalla koloja (koska rehdissä rieskassa kuuluu olla koloja! :)
5) Kuumaan uuniin ja paistoa, kunnes pinta kuplistuu ja ruskistuu. Noin vartti @ 250°. Uunista plätyt leivinliinan sisään "jäähtymään", jottei kosteus katoa ja lämpö sailyy ruokailuun saakka!
..ruoka-aika! Tilpehööreinä suomi-tacoille suoraviivaisia ja simppeleitä komboja, ei sen-kummempia kummallisuuksia:
- normi-kermajuustoraastetta
- porkkanaraaste, marinoiduilla valkosipuli-siivuilla
- salaatti, paprika, kurkku, avokado -viipaleet
- chilisen sinappinen kermavilidippi
- oregano-rosmariini, sienisipulisetti
- rosépippuri loimulohta
- dijon-mustapippuri-tilli-graavattua lohta

***oregano-rosmariini toimi tossa sienisipulisetissä ÄLYTTÖMÄN hyvin. Tuli mieletöntä metsäisen-retkeilyfiilis-makua! Wau.
***graavi, OK. Jännempää olisi ollut ehkä cointreau-valkosipuli, jouluinen gin-inkivääri-kaneli tai (tovi sitten maistettu) tähtianis-kaneli..

Ei kommentteja: