maanantai 26. joulukuuta 2011

Jouluchutney

....joulu!!!
= MAKUJA, annoksia, tekstuureja, esillepanoja, yhdistelmiä, kokeiluja, kikkailuja, näpräämistä..


Aivan sanoinkuvaamattoman ihana osa vuodesta.
Aikaa ja rauhaa kokkailla ja koetella niitä näitä ja nauttia joka pienestäkin haarukallisesta.


Tämänjoulun uusista koitoksista tänne täytyy saada jonkinlainen ikuistus. Kamera oli mukana lomanvietossa, mutta tekstit täytyy muistella hieman jälkikäteen. Toivottavasti en unohda mitään vaikuttavaa, merkittävää tai muuten ehdottomasti-muistettavaa..


Ensimmäinen - uusista joulupöydän tulokkaista:


Punajuuri-omena-punasipuli-chutney
..eli Christmas-In-A-Jar


Piimä-/muna-/tuore-/mikä-lie-kotijuusto:lle kanssakisailija, paikasta joulupöydässä - alkuruoasta, väli-räättien kautta aivan pääruoan loppuun saakka!
Graavin lohen lisäksi.. lasimestarin sillin seuraksi.. rosollin riesaksi.. kinkun kaveriksi = ehta "joulupöydän jokapaikanhöylä"-hilloke!!

1) Kattillaan kaikki ainekset kerralla! 
- Punajuuria, omppua ja punasipulia pieninä kuutioina. Yhteensä varmaan noin 1,2kg
- Inkivääriä peukunpuolikkaan-kokoinen-kipale, raasteena
- Muscovadosokeria, ≈ 1,5dl
- 1tl suolaa
- kanelia ja kardemummaa tl
- valkoista balsamicoa 1,5 dl
- punaviinietikkaa 1/2 dl
2) Kattila lievähkölle lämmölle, välillä sekoitellen kiehutusta hiljalleen tunnin verran
3) Jäähdyttelyn jälkeen purkkiin, lusikka kylkeen ja tarjolle!

***SPOT-ON-lopputulos! Ihmeellistä tavaraa, sopii ehdottomasti joulupöydän jokaikisen kipaleen kanssa. Laatikot ehkä nauttisin semmoisinaan, mutta muuten.. :)
***todellaTODELLA mielenkiintoisen mutkikas maku: etikasta kirpakkaa nipistystä, muscovadosta pehmeän lämmintä makeutta, punajuurista ja omenoista upeaa tekstuuria ja inkivääri+kardemumma+kaneli-kombosta joulun tuoksua ja makua tuutintäydeltä!!
***ehkä makeutta vielä rahtunen lisää: normi kidesokeria?
***joulun makua EHKÄ sopivammin tällaiseen "muka-suolaiseen" kylkiäiseen mielummin pelkästään neilikalla ja inkiväärillä..?

Empä tiedä, hih. Ensi-jouluun joutuu odottamaan tämäntyylisen uutta tulemista!

Ei kommentteja: