keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Pinaattirisotto ja paistettua siikaa

..makua aivan tosissaan jahdaten: voissa paistettu, risotossa juustoa ja kermaa kaihtamatta.
Lisukkeena oli pienimuotoinen vihertävä ylilyönti. Tarkoitus oli laittaa kaikki vihreä - pavut, ruusukaalit ja pinaatti - samaan räättiin, mutta höh. Mielikuvitus hidastui. Lopetti juoksemisen ja jatkoi matkaa hitaasti löntystellen..

Erinomaisen herkullinen luomus kuitenkin saatiin lautaselle..nam.
Kalan kypsennys on vihoviimeinen tekovaihe. Siihen ei hurjankauaa kulunut.
***Siikaa.. Turhan usein en ole tätä sellaisenaan kokannut. Usein siika päätyy rullaan, vuokaan, kalapiffiin, -murekkeeseen tai muuhun, missä se ei pääse loistamaan maullaan.. Jostain syystä en ole huomannut tämän mahtavan merenantimen mieletöntä makua..

1) Huoneenlämpöön ≈30min ennen paistamista.. Sitruunamehua, ripaus suolaa, mustapippuria ja kuivattua timjamia pinnalle...
2) Kuumankuumalle pannulle voita. Nahkapuoli ylöspäin, pinta pikaisesti ruskeaksi.
3) Leivinpaperille, uunipellille ja 150°-uuniin.

Tätä ennen lisukkeet valmiiksi..

4) Pikaisesti esikeitettyjä papuja ja ruusukaaleja pannulla ruskeaksi..
5) Tavanomainen pinaattirisotto: kylmään oliiviöljyyn valkosipulinkynsi ja puolikas keltasipuli silputtuna ruskistumaan. Riisi pannuun, kuullotus kiiltäväksi. Kasvislientä vähitellen lisäillen, kunnes riisi ylikypsän pehmoista. Loraus valkoviiniä ja kourallinen parmesaania mausteiksi. Tilkka kermaa ja vettä. Keittämistä kunnes halutun "kiinteää"
..kuvainnollinen "salaatti" kurkusta ja granaattiomenasta. Kalalle kastike paistorasvasta, graham-jauhoista ja kermasta..

***siika: upeaupea maku. Miunmaunmukaan peittoaa kuhan. Siian maku on meri-henkisempi, äärettömän pehmeä mutta hienoisesti huomattavampi kuin kuhan.
***..tämä tosin ehkä johtuu siitä että kuha on AINA sellaisenaan paistettu. Siikaa löytää useimmiten jostain monimutkaisemmasta kokoelmasta..
***lisukkeet: täysi kymppi. Vihreää joka kohdassa. Varmasti herkullisempaa näin - osaset erillään. :)

Ei kommentteja: