keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Punajuuripihvit (ja suomi-Sushi)

..kasvis fine dining-illallisen pääräättinä.
Muutamat idea-visiot menivät touhotessa pahasti sekaisin ja lopputuloksena oli.. no, olkoon "kehittämiskelpoinen kokeilu" - oikea termi.

Punajuuri-kasvispihvien reseptejä on tulvinut silmille vähän millon mistäkin.. Ne näyttävät aina niin poskettoman houkuttelevilta! Reseptien ainesosatkin ovat helposti saatavilla. Näitä kuitenkaan ei vielä ole tullut kokeiltua..
Kokemuksen puutteessa menin sotkemaan muutamia herkullisen tuntuisia visioita keskenään :S

***opetuksena kuitenkin: kasvispihvin lopullinen rakenne vaatii kasassa-pysymiseen mieluiten kananmunan. Raastettu peruna tai jonkinsortin jauhokin toimii, mutta kananmuna on ylivoimainen.
 1) Nyrkinkokoinen punajuuri raasteeksi (raastimen karkeammalla laidalla) ja siivilään. Kädellä painellen ja puristellen ylimääräinen neste syrjään..

***Neste kannattaa säästää, jos sille keksii lähiaikana käyttöä! Sen värjäysominaisuus on huikeaa! esim. pastataikinaan tilkkanen?
 2) Kelta-, puna- ja valkosipulia Culinesseen kuullottumaan.. Huhmareella muutama hasselpähkinä murskaksi, pieni kourallinen rusinoita ja mausteet: timjamia, oreganoa, Pimentoa ja chilihiutaleita. Kaikki samaan pannuun.
 3) Perään punajuuriraaste ja yksi pieni ylijäänyt keitetty pottu. Raastesekoitusta sopii hetki rauhassa pyöritellä ja sekoitella. Mausteille aikaa sekoittua ja koko kombolle aikaa kuivua..
 4) Pannulta kulhoon! Mukaan 1 kananmuna, ripaus suolaa ja mustapippuria..
 5) Kasat lusikoiden kuumalle pannulle, runsaaseen öljyyn!
6) Molemmin puolin kiva väri pintaan, 150°-uuniin leivinpaperille odottamaan tarjoilua ( ≈5min)

 ..piffien välissä on muutama Appenzeller-juuston viipale hämäämässä makuaistimusta.
Voilá! ..öö..

***tekstuuri oli äärimmäisen kohdallaan. Pinnasta rapea, sisältä mehevä. Ei lainkaan turhan kuiva, ei lainkaan lämpöisen-kosteaa juuresraastetta. Huippu!
***maku menikin sitten pahemmin puihin. Pimentoa? ei ei ei ei ei ei ei ei ei punajuuren kanssa. Ei. Joku kiero "mexico"-ajatus oli pahasti samaan aikaan päässä. Ei.
***hasselpähkinöitä? ei ei ei ei ei ei ei. Ei. Olisi ollut myös manteleita, saksanpähkinöitä, pinjansiemeniä tai vaikkapa parapähkinöitä. Valitsin väärin. Pahoittelut. Ensi kerralla korjaan mogan.
***...yhteenvetona parannusehdotuksia: yksinkertaisempi maustaminen. Runsas se voi olla mutta simppelimpi! Timjami+mustapippuri toimii varmasti. Aura on hyväksihavaittu punajuuren kanssa. Tomaatti toimii myös. Dijon- tms. sinappi voisi olla ok. Grilli-BBQ-tunnelmaa sietäisi ehkä kokeilla. Tilkasta punaviiniä ei varmasti olisi haittaa..
Räätin lisukkeena oli hifistelysalaatti: Aasiamarinoituihin kesäkurpitsasuikaleisiin käärittyä rehua. Marinadissa Sakea, soijaa, sitruunaruohoa, Srirachaa, inkivääriä ja muscovadoa.
Nämä toimivat... Kotimainen versio Sushista. :)

Ei kommentteja: