tiistai 19. marraskuuta 2013

Broccoli-Omenakeitto

..kasvis-fine dining illallisen alkupalana.
Sopisi varmasti ihan yksinäänkin räättinä.. Alkupalana oli kyllä ainakin huikean toimiva koitos!

Hienoinen sitruunan kirpeys, omenan pehmeä makeus ja broccolin maanläheinen nyanssi. Kokonaisuus tuntui ja maistui aivan loistavalta.. Juuri sopiva, ruokahalua herättelevä ensiaskel!
1) Pannuun oliiviöljyä reilu loraus. Levy täysille, kylmään öljyyn valkosipulinkynsi tekeytymään..
2) Öljy lämpiää ja tirisyttä valkosipulisilpun kauniin kullan ruskeaksi - tässä vaiheessa mukaan puolikas keltasipuli silputtuna ja yksi kiinteän ruokaisa omena peukunpään kokoisina paloina..
3) Kuullottelua kunnes kaikki pehmenneet..

***omenana tässä Jonagold. Toisena vaihtoehtona ehkä GrannySmith tms. kiinteämaltoinen yksilö.. Ei Royal Gaalaa tai Red Deliciousia tai muuta tällaista turhan makeaa ja rakenteeltaan liian pehmeää.
 4) Broccolin-nuput ja puolikas keitetty peruna vielä kattilaan.. Nesteeksi tilkkanen vettä ja kuivaa omenasiideriä..
 5) ..mauste-rintamalla palanen kasvisliemikuutiota, kuivattua timjamia ja noin puolet yhden pienehkön sitruunan kuoresta, kuorimaveitsellä suikaloituna.
 6) Rauhallista keittelyä ≈ 20min.
7) Sitruunankuoret nostetaan syrjään ja sauvasekoittemella tasaiseksi.. Loraus ruokakermaa sekaan..
..nopsa viimeinen lämmitys ja tarjolle.
Wau..

***todellinen kokemus. Hauska, jännä. Ennalta saattoi odottaa ehkä jotain, mutta lopputulos oli kyllä jotain aivan uutta. Hyvää. yksinkertaisesti herkullista.
***kyytipojaksi vielä palanen oiken kunnon juureen pyöritettyä, pehmeää sampylää, patonkia tai vuokaleipää.. Kokonaiselämys jäi tässä selvästi vaille tätä yhtä osa-aluetta. :)

Ei kommentteja: