maanantai 4. maaliskuuta 2013

Mustikkakohokas ja -rättänä

..eli kotimaan metsäistä, melkein parasta makua - mustikkaa!!! - kahdella tapaa: sufffffléé ja ruiskuorinen rättänä.
1) Kohokkaan pohjalla maku-kiisseli: jäiset mustikat kattilaan, yhden-suhde-kahteen sokeria (mustikoita desi, sokeria puoli), loraus vettä, teelusikallinen maissitärkkelystä ja tilkkanen sitruunamehua. Levy päälle. Keittelyä ja sekoittelua, kunnes paksuuntuu..
2) Valkuainen vaahdoksi: tilkkanen etikkaa, ripaus vanilijasokeria ja tomusokeria sekaan, samalla kun vatkain surisee..
3) Vaahto puoliksi! Ensimmäinen puolisko ronskisti sekoitellen siirapin sekaan, toinen varovasti käännellen..
4) Massa sokeroituun uunivuokaan -> 175°-uuniin, ≈20min.
Rättänä oli suoraviivaisempi..
5) Ruistaikina: 25g margariinia, ripaus leivinjauhetta, ruokalusikallinen sokeria, ruokalusikallinen kylmää vettä ja ruisjauhoja. Sen verran että taikinasta tulee sekoittaessa kuivahko pallero. Jääkaappiin vetäytymään toviksi..
6) Jäiset mustikat, 1 rkl maissiträtkkelystä, ripaus vanilijasokeria ja ruokalusikallinen normi-sokeria kulhossa sekaisin..
7) Ruistaikina painellen uunivuoan reunoille -> mustikat kyytiin -> taikinaa vielä nokare "katoksi"
8) 175°-uuniin, ≈35min
***kohokas ei olisi läpäissyt kokkikilpailuissa tuomariston seulaa: upean mehevän ilmavaa pinnasta, reunoilta ja keskeltä hieman turhan märkää.. (= ali-kypsää..)
***uunivuoan olisi voinut etukäteen-lämmittää, uunitusta pidentää - ehkä jopa niin että ekat 15min @ 175°, vika 5min @ 225°?
***Rättänä oli yllätyksettömästi mieletöntä. Ruis, mustikat ja bonari-vanilijajäätelö. Hyvää, tajuttoman hyvää plus todella hyvää = ..öö.. kauhean herkullista ja hyvää. :)

Ei kommentteja: