keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Linssikeitto (..ja huomautus.)


..aka. makumatka Intiaan ja unohtumaton opetus.

Olen jo pitkään väittänyt löytäneeni vastaväitteen wanhan-kansan sanonnalle: "Kohtuus kaikessa".
Maustamisesta olen kivenkovaa väitänyt että "kohtuus" saa lopputuloksen usein maistumaan toivottua laihemmalta.
Nyt kuitenkin...tuli kenties maustettua "yli"...öh. :) Maustamisenkin siis voi (ilmeisesti) ampua pahasti yli.
Ainahan tietysti voi "mogata", epäonnistua, maustaa "väärin", jollain epäsopivalla kombolla tms..mutta nyt oli MAKU itsessään kohdallaan. Sitä oli vain liikaa :)
 1) Sipulikombo ensialkuun, rypsiöljyyn kuullottumaan: keltasipulia, punasipulia ja valkosipulinkynsi. Pehmentymisen jälkeen mustapippuria pintaan ja pannulle mukaan lehtisellerinvarsi. Vielä nopsa kuullotus -> levy pois päältä ja pannu syrjään odottamaan..
 2) Kattila toiselle levylle: suolattuun veteen muutama desi linssejä. Vihreät ensin ≈10 minuutiksi, punaisia perään vielä toiseksi 10-minuutiksi
3) Noin puolimatkassa mausteet mukaan, Intia-teemaa tälläkertaa: jeeraa, kardemummaa, kanelia, inkivääriä, cayennepippuria. Tomaattisosepurkki ja pannulta sipulit mukaan. Puolikas kasvisliemikuutio suolaisuutta tuomaan..
4) Loppumatka vielä rauhallista keittelyä ja hauduttelua..
Muutama rucolanlehti pinnalle, annosta kaunistamaan ja pöytään!

***..eli juu-näin, muuta EI näin.
***Makukokonaisuus oli kyllä kaikinpuolin Intiaa: kardemumman, kanelin ja cayennepippurin yhteistä hassunhauskaa poltetta, jeeran ominaismakua ja inkiväärin ja sipuleiden kirpsakka pehmeys..
***Mukana tuli, harmillisesti, myös mukaan Intialaisen basaarin sekamelska ja kaaos: valtavasti kaikkea, liikaa tungosta, värien, tuoksujen ja äänien yli-kirjavaa mahdottomuutta.
***Makukombo siis OK, määrät yli. :)

Ei kommentteja: