torstai 7. maaliskuuta 2013

Focaccia

..eli ajatusmalliltaan-suomentan: leivänkäntty.
Fiinimmältä toki tuo italiankielinen termi kuulostaa ja siksi se kai saakin suuressa-yleisössä aikaan ajatuksia tyylikkäämmästä makuelämyksesta.
Perus peltileipää ko. käntty kuitenkin on :)
..varsin kovin hyvää ja herkullista ja muokkailtavaa ja näppärästi-valmistettavaa sellaista.
Taikina on tässä kaikki-kaikessa. Tärkeimmät seikat ylös:
***jauhoista min.50% vehnää - durumia mieluiten. Loput 50% voi olla lesettä, hiutaletta, ruista, grahamia, mitä vain.. Puolet vehnää, niin tulee maku, sitko, koostis, kohotus, tekstuuri = hyvänlainen lopputulema
***esimerkki taikinan koosta: YKSI pellillinen = 3,5dl vettä, isohko ripaus merisuolaa, 1 rkl sokeria, pussillinen kuivahiivaa ja noin 7dl jauhotavaraa.
***liian kuivaa EI taikinasta kannata alustaa. Sen voi huoletta jättää vähän sormiin-tarttuvan kosteaksi. Kohoamaan vaan pinnalle ripotellen vähän jauhoja, vaivaus-vaiheessa sopivasti lisäillen..
***kohotusaikaa: sitä tämä taikinapallo tahtoo!! Hiivan polttoaineeksi voi sujauttaa lorauksen hunajaa, mutta normisokerilla saa autenttisimman maun. Normi-sokeria lisäksi on vielä ehkäpä helpoin olettaa löytyvän..
***alustuksen jälkeen ensin tunti liinan alla. Nopsan vaivauksen ja pellille-asettelun jälkeen vähintään puoli-tuntia, ennen uunitusta..
***uunitus-alusta kannattaa sipaista nopsasti oliiviöljyllä: näin rapea pinta ja helppo irrotus!!
***maku voi olla mitävain: klassinen focaccia-viritelmä on reilusti suolattua vehnäleipää, jonka pinnalla oliiviöljyä ja rosmariinia. Makua voi (ja kannattaa) vaihtoehtoisesti sekoittaa jo taikinaan.
***tässä taikinassa esim. manchego-raastetta, kelta- ja kevätsipulisilppua ja tuoretta basilikaa..
***hienoa paprikasilppua? punasipulisilppua? aurinkokuivattua tomaattia? oliiveja? tonnikalaa? jotain muuta, todella mmmmakuista juustoa (Auraa?)? Tuoretta tomaattia? leikkelettä?
 ***rauhallinen uunitus, riittävän kuumassa kuitenkin!!! 200°, >15min.
***pinnan väri kertoo uuni-ajan riittävyydestä!
***tässä päällä sipuli-timjami-tomaattipuree

Ei kommentteja: