tiistai 7. huhtikuuta 2015

Chia-kasvisburgeri

..eli jälleen yksi yritys vegeburgerista.
Alkuajatus tuntui lupaavalta: eräänä päivänä mietin vegeburgerin tekstuuria ja konsteja millä siihen vaikuttaa. Niiiiiiiiin monia konsteja on jo kokeiltu ja kaikki todettu yhtä kelvottomiksi. Yhtäkkiä keksin ajatella chiasiemeniä. Tämä omituinen siemensora imee itseensä hurjanpaljon nestettä - tuloksena on tahmainen geeli. Olisiko tästä hyötyä burgerissa, josta aikaisemmin on aina puuttunut sitkoisuus, purtavuus ja täyteläisyys?

Kivinen mortteli esiin ja kokeilemaan!
1) Vajaa 2 ruokalusikallista siemeniä mortteliin ja muutama hieraisu, jotta pintarakenne rikkoontuu

***vajaa 1 rkl per burgeri
***..morttelilla ei ollut siemeniin minkäänlaista vaikutusta: tämä vaihe on helpompi jättää tekemättä.

2) Siemenet pieneen kulhoon ja puoli desiä lämmintä vettä perään.. Pöydälle, sivuun odottamaan.
3) Mortteliin valutetut kikherneet ja valkosipulinkynsi! Ronskisti hakkelukseksi.
4) Muutama porkkana raasteeksi. Käsin puristaen osa nesteestä pois.
5) Yhteen ja samaan kulhoon porkkanaraaste, kikherneet, mausteet ja chiasiemenet! Muutama ruokalusikallinen gluteenitonta jauhoa kuivaamaan massaa!!

***porkkana ja kikherneet ovat pääosa burgerin massasta: niitä enemmän/useampia jos halutaan enemmän/useampia burgereita! Chian määrää täytyy myös hieman lisätä.. :)
***mausteina: tilkka nestesavua, cayennepippuria, timjamia, mustaapippuria, chilijauhetta ja oreganoa.
6) Massa käsin veivaten niin tasaiseksi kuin mahdollista! Puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään!

***tämä helpottaa seuraavaa työvaihetta...
7) Viileästä massasta taputtelu burgeriksi. Paisto riittävän kuumalla pannulla! Muutama min per puoli!
***Kunnon paistopinta!!

8) 150°-asteiseen uuniin vielä ≈10 min kuivumaan, tarjoilua odottamaan...
Burgerin kasaus ja kimppuun!

***..hmm.
***Chialisällä ei sanottavaa vaikutusta lopputulokseen.
***maku ok. Tekstuuri jälleen ala-arvoinen.
***Kyseinen tekele johti lupaamaan että en kokeile vegeburgerin tekoa ennen kuin saan vakuuttavaa näyttöä reseptin toimivuudesta.
***Tekstuuri sisältä taas sitä mitä aina: lämmintä, juuri ja juuri kasassa pysyvää mössöä. Pinta ok rapea.

Ei kommentteja: