keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Omenakauramuru

..eli esimerkkivedos maailman parhaasta keittiöluomuksesta. :)
Muru-jälkiruoat ovat - miunmaunmukaan - aivan ehdottomasti niitä parhaita. Jos saisin päättää, yhdeksän kymmenestä jälkkäristä olisi murujuttuja. Mielestäni näissä yhdistyvät juuri kaikkia niitä upealta annokselta toivottuja asioita: eri tekstuureja, eri makuja, eri lämpötiloja, eri koostumuksia, eri suutuntumaa..

Ja ennenkaikkea! Murujälkiruoat ovat ehdottomasti yksi muokkailtavimmista resepteistä mitä tiiän. Plus helppo touhottaa ties missä (vene, mökki, koti, kaverin koti, rantasauna..)!

Suomenkielellä onneksi useimmiten on käytössä vain "-muru"-loppuliite. Englannin kielellä jos etsii reseptejä, saattaa törmätä moneen muuhunkin. Alla hieman selvennystä, joka minua auttoi hurjasti!

http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-between-a-cobbler-crumble-and-crisp-90877

Asiaan!
1) Ainesosat valmiiksi!
- Muru-päällinen syntyy margariinista ja kaurahiutaleista. Ehkä ripaus suolaa, sokeria ja kanelia.
- Täyte tällä kertaa oli suomalaista omenaa, luumua ja muutama saksanpähkinä

***kaurahiutaleiden lisäksi voi laittaa tietty muruosioonkin vaikka mitä. Kaiken maailman karkeat jauhot, leseet, murskeet ja hiutaleet kelpaavat!
***..jouluksi esimerkiksi glögillä maustettu luumumuru, päälliseen mannaryynejä ja kaurahiutaleita?
2) Hedelmät sopivan kokoisina kuutioina voideltuun vuokaan! Perään hyppysellinen tai kaksi Maizenaa tai perunajauhoa!

***tälla saadaan täytteeseen hieman kiinteyttä ja tiiviimpää tekstuuria. Voi toki myös jättää pois!
3) Loput mausteet mukaan. Omenan ja luumun kanssa muutama rusina, murskatut saksanpähkinät, siirappia, kanelia ja hyyyyvin pieni ripaus vanilijajauhetta

***mausteet riippuvat täytteestä, ks. alla..

4) Muruseos vatkaimella valmiiksi. Margariini-kaurahiutale-suhteesta en oikein osaa sanoa. Kukin oman maun mukaan!

***..enemmän kaurahiutaleita = rapeampi päällinen. Toisaalta rasvaa sulaa täytteen sekaan vähemmän, joten sieltä jää ehkä puuttumaan tietynlainen täyteläisyys
***..enemmän rasvaa = kosteampi kokonaisuus. Vähemmän rapeutta, enemmän pehmeyttä ja puuromaisuutta
***Itse laitan 50 grammaan margariinia noin 2-2,5 dl kaurahiutaleita..
4) Muru täytteen päälle. 175°-uuniin. Uuniaika riippuu taasen täytteestä. Mitä vetisempää, sitä pitempään!
5) Valmista sitten kun pinta riittävän ruskea ja täyte riittävän kiinteä/kuiva/kypsä...

Tunnelma on se, mikä ratkaisee! Tarjolle vanilijajäätelön kanssa....namnamnamnam.


***Variaatiomahdollisuus joka kohdassa. Kaikki kohdat vaikuttavat toisiinsa. Täydellinen raaka-aineiden ja fiilisten ajama kokonaisuus!
***muruseoksessa pähkinämurskat ovat havaittu herkullisiksi
***hyviä täytekombja ja joitain mauste-ehdotuksia:
- raparperi & mansikka + vanilijasokeria ja tilkkanen sitruunamehua
- mustikka yksinään + kaurapäälliseen ripaus ruisjauhoa
- mustikka ja banaani
- omena ja banaani + kardemummaa! :)
- ananas ja omenaa tai nektariinia/persikkaa + tilkkanen limen mehua ja minttua!

Ei kommentteja: