maanantai 1. heinäkuuta 2013

Lammasburgeri (ja "the" sämpylä)

..makuamakuamakuamakua.
Huh. Tähän maku-tunnelmointiin ei kyllä koskaan kyllästy. Aina kun löytyy parempaa, jännempää, mielenkiintoisempaa ja upeampaa yhdistelmää. Viritellä voi loputtomiin. Onneksi!! :)

Jauhettu, maustettu lampaanliha. Miksi(köhän) ihmeessä tässä köökissä on kestänyt näin kauan ennen kuin ko. raaka-aine on päätynyt burgeriin? Kaikenmaailman muita koitoksia on kokeiltu, mutta lammasta ei - muistaakseni - ole vielä ollut hampparin sisällä.
Nyt. Onneksi nyt. NAM!
 1) Mausteet: silputtua keltasipulia, valkosipulinkynsi, ripaus Muscovado-sokeria, toinen suolaa, oreganoa, pimentoa, kanelia, ja neilikkaa

***ehkä arvaamattoman kuuloista komboa, mutta.. - noh, kokeilkaa ja huomaatte! :)

2) Jauhettu lampaan paisti sekaan. Massa manuaalisesti, käsipelillä vaivaamalla tasaiseksi. Tilkka oliiviöljyä tasoittamaan massaa..
3) Muotoilu piffeiksi..
 4) ..pannu kuumenemaan. Kunnolla kuumaksi! Pinta ruskeaksi -> 5min vetäytymistä lieden reunalla -> päälle kourallinen upeeta goudaa -> grillivastuksen alle uuniin (jotta juusto sulaa) ja eikun kasaamaan..
..voilá.
Timjami-punaviini-dijon ja Sriracha:sta hienoinen polte sipulisettiin. Sitä pohjalle, piffi päälle, rehua ylimmäksi ja kansi päälle.

Itse sämpylästä teksi tähän heti perään. :)


 ***vehnäjauho on kuitenkin, loppujen lopulta se ainoa oikea. Kunnon pulleaa, ilmavaa ja pehmoista hamppari-höttöä on yksinkertaisesti mahdoton aikaansaada millään muulla.
***Maito nesteeksi, normi kidesokeria ja merisuolaa hiivan ravinnoksi. Oliiviöljyä lipidinä.
***Mahdollisimman rauhallinen kohotus: ensin ≈ tunti yhtenäisenä ja vielä toinen kun sämpylät on muotoiltu.
***täydellinen muoto vaatii foliosta reunukset. Näin sämpylä kohoaa vain ylöspäin, eikä paisu joka ikiseen suuntaan.
***reilu "voitelu" ihan vain vedellä ja riittävän kuuma, mutta rauhallinen uunitus - tässä rapean pinnan ja pehmeän sisuksen saavuttamiseen muutama mahdollinen niksi!

Ei kommentteja: