torstai 23. toukokuuta 2013

Mozzarella

..hemlagad huippujuustoa.
Kerta se on se ensimmäinenkin, oi niin monessa ja useassa jutussa. :)
Empä ole juustonjuoksutinta ennen edes nähnyt käytettävän. Perinteiseen joulupöydän piimäjuustoon tarvitaan "juustomassaa kasaamaan" kananmunia ja piimää. Tällaiset kummalliset kemikaalit saa jättää kaupan hyllylle.
Nyt sillä sitten olisi ilmeisen kookas rooli. Ei sentään aivan pää edellä menty kohti pettymyksiä: kotona käytiin varsin valaiseva ja avulias keskustelu..

"- Ostin juustonjuoksutinta!! :) Tiiätkö mitä tavaraa tää on?"
    "- emmä tiiä."
"- Mitenköhän tää toimii? Jos lorauttaa liikaa vs. liian vähän..?"
    "- emmä tiiä."
"- Tartteeko tää lämmittää ennen- , jälkeen- vai lisäilyn aikana?"
    "- emmä tiiä."
"- Kauan tän tarvii antaa vaikuttaa?"
    "- emmä tiiä."

..hihi. Anyway. asiaan!
Sytykkeen tälle idealle antoi The Kitchn-ruokasivusto, jossa väitettiin kotikutoisen mozzarellan pyörittelyn olevan vaarallista köökkitouhuamista: tuloksena tulee niin helposti ja niin hyvää tuotosta, että siihen jää kiven kovaa koukkuun!

:) Wau! ..helpostikko koukuttavan hyvää kotimozzarellaa? Valmistuksessa kyllä ilmeni pieniä köökkimagian piirteitä ja velhouden vaikutteita.. Ehkä jos tätä tekee useasti, kokeneen tottuneesti?
1) Maitona ymmärtääkseni käy mikä vain. Juustonjuoksutinta, sitruunahappoa ja suolaa.

***tässä huom! AINOA makuun vaikuttamisen mahdollisuus. Muita raaka-aineita ei massaan uppoa, joten lopputuleman maku = raaka-aineen maku :)
 2) Yhteen kulhoon kukkurallinen-teelusikka sitruunahappoa ≈ reiluun 2dl vettä..
3) ..ja toiseen vajaa 1tl juustonjuoksutinta ≈ 0,5dl vettä
4) Maidot kattilaan, levy päälle "puolelle kaasulle"
5) Varsin pakolliseksi koko valmistusprosessissa väitetty digilämpömittari esille ja "sondi" kattilaan yhdessä sitruunahappoveden kanssa..
6) Rauhallista lämmittelyä, kunnes mittari näyttää 32°
7/ Juustonjuoksutin sekaan. Pari-kolme syvää ja rauhallista sekoitusta ( ≈ 30s.)..
8) ..kansi päälle, kattila pois liedeltä ja viitisen minuuttia odottelua.
9) Hera alkaa erottua ja maito jämähtää: tässä vaiheessa vielä muistuttaa enemmän sitkeää turkkilaista jugurttia, kuin mozzarellaa..
10) Viiltoja koko massan halki, pohjanmaan kautta!

11) Kattila taas liedelle, sondi kyytiin ja hiljaista lämmittystä, kunnes mittarissa lukee ≈40°. Liian voimallisesti ei tarvi sekoitella, niin juustomassan-palaset eivät murene..
 12) Kun tavoitelämpötila on saavutettu, voi kattilan nostaa liedeltä! Reikäkauhalla mikronkestävään kulhoon ja teelusikallinen merisuolaa sekaan!

***jäljelle jäänyt hera lorahti suoraan lavuaariin.. :'(
***EI näin!! Se on niin upeeta köökki-kultaa! ..vaikka aamupalasämpylöiden, vuokaleivän, pitaleipien..minkä vaan- nesteeksi!!

13) Juustomassa piti kuulemma lyhyillä (20-30s) pyöräytyksillä mikrossa lämmittää 50°-asteeseen, jotta maidon proteiinit saadaan mozarellalle tyypilliseen venyvään muotoon..

 14) Lämmittelyn jälkeen käsitöihin! Rauhallisesti, ei liian ronskisti/kovaa/voimakkaasti, juustomassa nostellaan, venytellään ja taitellaan.. Välillä voi heraa valutella syrjään.

***..jonkun aikaa..? kuinkakohan kauan - en tiedä. :)
***mun mielestä paras konsti oli nyrkillä "painella" sitä pitkin kulhon reunoja.
 15) Jonkun-ajan-työstämisen jälkeen muotoilu palleroiksi

***tässä saa päättää millaista haluaa/tarvitsee: joko yksi valtava klöntti tai suoraan minimozzarella-palloiksi..?
..ja valmista!
Huh. Näin kai. Nyttenpähän on kokeiltu! Ensi kerralla tiedän jo hurrrrrrrrrrrjasti enemmän!!

***..syntyy vaarallisen helposti upeaa..? Varmasti, sitten kun tähän tottuu, oppii ainemäärät, suhteet ja työtavat!
***lopputulema oli ehkä vähän epäilyttäviä, kukkakaalin näköisiä, pehmoisia, luonnonvalkoisia klönttejä. Ei lähelläkään kaupan kliinisen valkoisia, tasaisia, symmetrisiä palleroita. Nämä ihan-oikeasti näyttivät kotitekoisilta!
***..ja myös maistuivat. Hyviä, juu!! ..todellaTodella miedon makuisia. Johtuen ehkä käytetystä maidosta. Vaihtoehtona olisi voinut (-pitänyt) käyttää punaista? ..tietty kauppahallista jollain lähi-maatilan aidolla alkuperämaidolla olisi voinut saada vielä suurempaa efektiä?
***Tekstuuri oli kiinteä, muttei kova. Ei lainkaan sitkeä, purkkamainen. Hieman jäykähkö ja vähän rakeinen. Ei tasaisen sileää..
***Ensikertaan: isompi kattila (jos mahdollista!!), paremmat maitotuotteet, ehkä pisara vähemmän juustonjuoksutinta ja RAUHALLISEMPI venyttely/taittelu.

Ei kommentteja: