lauantai 4. toukokuuta 2013

Makeaa leivontaa kalkkunanmunista

..eli perinteisen sokerikakkutaikinan uudet kujeet. 
Kananmunien tilalle kalkkunanmunia! :) kuinka usein tällaista pääsee edes koittamaan? hihi.. Tuskin ihan lähiaikoina uudestaan.
...hihi.. Näin tälläkertaa:
***Kymmenisen näitä valtavia möhkylöitä... Kuvan etualalla yksi ≈ normaalin kananmunan kokoinen kalkkunanmuna. Nuo taaemmat sitten...huh.

***Kuori oli ihmeellisen "sitkeä". Isonkin munan saattoi pudottaa ≈ metrin korkeudelta työpöydälle, eikä pintaan tullut kuin pieniä säröjä. Normi kananmuna olisi räjähtänyt tuhannen mössöksi! :)
***..tästä hienoisesti haittaa sinnä vaiheessa, kun piti saada sisus ulos. Pieni, rauhallinen kopautus terävähköön reunaan ei saanut ihmeitä aikaan. Murjasun piti olla melkoinen ja voimaa piti vielä käyttää valtavasti kuoren "avaamiseen"..

***keltuainen oli suurimmassa osassa hassunomituinen kaksijakoinen pallukka. Tai vaihtoehtoisesti niitä tosiaan oli kaksi yhdessä munassa. :)
 ***mittasuhteiltaan muuten ei leivonnassa kummempaa: sama tilavuusmitta munaa ja sokeria ensin vaahdoksi. Sama tilvauusmitta munaa ja jauhoa ripotellen sekaan. Lopuksi vielä pienehkö loraus rypsiöljyä sekaan, jotta massa hieman mobilisoitui...
***osaset on helpoin mitata etukäteen: munat yhteen, sokeri toiseen ja jauhot kolmanteen
***jauho-osaan: 1/3 osa perunajauhoa, 2/3 osaa vehnäjauhoa ja ≈1tl leivinjauhetta per 2dl jauhoa. Vehnäjauho-osiosta voi vielä osa olla vaikka kaakaojauhetta, niinkuin yllä..
***..maku-twistinä tietty myös vaikkapa kookoshiutaleita? ..mantelijauhoa? ..kaurahiutaleita?
 ***keltuaiset olivat kalkkunalla vaaleampia, harmaamman-keltaisia kuin kananmunissa.
***näin koko sokerivaahdosta omituisen kalpean näköistä
***...mutta nam-hyvänmakuista!! :)
***taikinat vuokaan, uunitus ja kasaus.
***lopputuloksen kerroksissa: 1. välissä oli muutama sulatettu nougat-patukka -> pohjanpäälle sivelemällä ja maitosuklaavanukas-mousse. 2. välissä oli muutama pieneksi pätkitty Snickers-patukka -> ympäriinsä ripoteltu ja valkosuklaavanukas-mousse.
***pinnalle vielä kermavaahtoa ja vadelmia
***viimeinen kuva on kännykällä, koska em. kohdan jälkeen vanha otti ja hajosi.
***uuden kameran kuvia tuonnempana! :)

Lopullisesta luomuksesta ei ole (edes kökköä kännykkä kuvaa), mutta y.o. on juuri ennen viimeisiä kermavaahtoja ja tarjoilua.
Yhteenvetona kalkkunanmunista: kokeiluna mieletön, hauska, lähes pelottavan jännä. Lopputulemassa ei lainkaan odotettavissa-olevasta poikkeavaa. Ei maussa, ei tekstuurissa. Keltuaisten ja taikinan väri oli ainoa mikä "huolestutti", mutta senkin peittyi kaakaojauheen sävyjen alle.

..jos kokeilumahdollisuus osuu kohdalle niin tarttukaa tilaisuuteen!! :)

Ei kommentteja: