torstai 13. joulukuuta 2012

Vuodenajan omenapiirakka

..eli joulunaikaa tunnelmoiden. Njam...
Taateleita, siirappia, omppua ja piparimausteita: inkivääriä, pomeranssia, neilikkaa ja kanelia.. näistä tulee jo pelkästä tuoksusta joulufiilistä lapio-tolkulla..Sitten päästään maistamaan ja tunnelma vielä tiivistyy, monimuotoistuu, syvenee yms., jne. ja sitä rataa. Omppupiirakka ei ehkä itsessään ole niin jouluinen - enemmän alkutalven/loppusyksyn leipomus, mutta muutamalla tulevan-juhlan-twistillä saa sen hienosti sopimaan!
 1) Pohja ensin: taannoista luonnonjugurttivoitaikinaa mukaillen, makeutta hieman lisää vanilijasokerilla ja tavallisella sokerilla. Jogurttina turkkijuggea.
 2) Täytteeseen ylimmän kuvan kombinaatio: jouluista Red Delicious-omppua, taateleita ja piparkakkuja. Mausteeksi siirappia, kanelia, inkivääriä ja pomeranssinkuorta. Piparit murskaksi, omenat ja taatelit kuutioiksi ja kaikki yhteen isoon kulhoon sekaisin
3) Pohjan päälle, lusikalla hieman tasoitellen
4) Pinnalle vielä, hieman jälkkäri-Quiche Lorraine -tyyliin kaksi maitoon vatkattua kananmunaa, vanilijakreemijauheella maustettuna
5) Heiluttelua, jotta munamaitoa varmasti joka koloon
6) 175° uuniin, keskitasolle ja piiiiiitkäksi aikaa, jotta tulee riittävän kuivakka piirakka! ≈1h
Tarjolle ja tunnelmoimaan!! Nam.

***jouluisen-täydellinen kombo: juggevoitaikinalla "joulutorttu"-tunnelmaa pohjan tekstuurissa (..paitsi pehmeämpää ja lempeämpää makeutta, eikä niinkään lehtevää/rapeaa sitkoa! :). Piparimuru-omena-taateli- ja mausteyhdistelmä ovat molemmat Joulua, oikein isolla ja lihavoidulla J:llä...
***vanilijakastike, luumu-daimjäädyke, sahramijäätelö tms. jouluinen soosi vielä niin huipulla oltaisiin.. :)

Ei kommentteja: