maanantai 17. joulukuuta 2012

Riisipaperirullat

..ynnä muuta makumatkailua: joulukahvikokeiluja uusi vedos lohipastramista.
Makuja, makuja, makuja, makuja..

 Joulukahvia rapakon takaa. Muuan MAKUjen maailmaan keskittyvä lehti esitteli tämmöisen "Meksikolaisena" joulukahvina. Kuulosti jännältä.
Eli: pikakahvijauhetta, muscovado-sokeria, kanelia, huoneen-lämmössä-kuivattua appelsiinin kuorta ja chiliä..
Käyttö ikäänkuin "mausteena" muuna normikahvin joukkoon: valmiiseen suodatinpussikahvimukilliseen ≈ 1tl ..

*** :) EI kannata laittaa suodatinpussiin, muun kahvin joukkoon -> menee tukkoon ja kaffi valuu pitkin köökkiä..
***Jouluisaa, juu. Johtuen ehkä tosta kanelista ja appelsiinista. Chilin poltteen oisin halunnut enemmän esille
***eipä kummosempaa: OK, mutta ei sen jännempää.
 Lohipastramista onnistuneempi vedos: pidempi ja rauhallisempi graavautuminen, ylimäärämausteiden poispyyhintä ENNEN paistoa ja - miunmaunmukaan - onnistuneempi maustaminen, sitruunamehu + rosé + mustapippuri
Yön yli graavautumista..
 Kuumalla pannulla joka puolelta pinta ruskeaksi: n. 30s per puoli..
Jäähdytys -> takaisin kelmuun ja kylmään.. Taas yön yli.
Terävällä veitsellä siivutus, ruisleivän taikka saaristolaisleivän (taikka joululimpun!!!) päälle ja salaatin tms. seuraan.. Nam.
Joulupöydän tämänvuoden "uusi" kalakokeilu?

Riisipaperirullailua, eli salaattia läpinäkyvässä kääryleessä. :)
Poskettoman jännä konsti tarjoilla salaatti-iltapala, mutta puuharuokailuna vähän liian monimutkaista.. Ehkä rauhallisemmalla tempolla, hitaampaan hetkeen. Ennenkaikkea: kiire EI saa olla.
Riisipapereita saa (ilmeisesti) etnisemmista muonaputiikeista. Kastetaan veteen, annetaan pehmetä ja käytetään tortilla-tyyliin!
Makua itse paperissa ei ole lainkaan, tekstuuri on yllättävän sitkeä: tänne sisään sopii kääriä varmaankin miltein-mitä-vain. Mielummin jotain viileää kuin kuumaa, sanoisin.
Ensikerralla ehkä rullailua jo etukäteen -> siivutus annospaloiksi ja tarjolle..? :)

Ei kommentteja: