lauantai 8. joulukuuta 2012

Sinappi - basic perusresepti

..ja tietysti makukokeilut.
Mutta perustavana pohjana, lähtötason raaka-ainemäärien suhteet. Niihin tässä suurin huomio!

Onnistunut, lempeän tulisesti MUTTA maukkaan pirteästi potkiva kotisinappi luonnistuu aivan-liian-harvoin. Makuun vaikuttaa niin loputtoman monta muuttujaa:
- sinappijauheen tot. määrä, -laatu ja -merkki
- etikan määrä (ja "tyyli": valkoviini-, siideriviini-, normi-, punaviini-, balsamico-...)
- kahvin määrä ja väkevyys, papujen paahtoaste, espresso vai suodatin..
- makea-osa: sokeri? hunaja? siirappi?..
- öljy: mukaan alussa vai lopussa? rypsi vai oliivi?
- maku-aine: konjakki, wiski, chili, mustapippuri, kerma, yrtti...
..ja loppujenlopuksi vielä näiden kaikkien ainesosien määrien keskinäiset suhteet.
Tässä nyt muutama kokeilu, lähtötason luomiseksi. :)
 Tulisemman napakka, chili-sinappi
 Pehmeämmän makea hunajasinappi

1) 6 kukkurallista rkl sinappijauhoa (tässä: Coleman's), 2 rkl normi etikkaa, 2rkl sokeria, 3 rkl vahvaa suodatinkahvia (puruja ≈ 2,5:1), 2 rkl rypsiöljyä ja reilu ripaus merisuolaa.
Kaikki kattilaan, puuhaarukalla tasaiseksi. Nopsa kiehautus, purkkiin ja tasaantumaan..
Valmista tarjottavaksi aikaisintaan seuraavana päivänä. :)

***lähtötaso: tästä suunta vain ylöspäin, kohti huippua.
***Suhteet ok kohdallaan: ehkä hieman liian napakka "Otrivin-efekti" vielä
***Maut kohdallaan: chilin makeahko polte, ja hunajan todellinen pehmeys

Ei kommentteja: