lauantai 15. maaliskuuta 2014

Shakshouka

..jaba-daba, sakasuku-sökö-mökö, mikälie. hih. Huvittava nimi :)

Älyttömän jännää myös. Miten ihmeessä voi olla että näin itsestäänselvä ja yksinkertainen kananmunankokkaustapa on jäänyt aina hoksaamatta?!? ..minulta ainakin. Höh, mutta onneksi nyt!
Kyseessä on ymmärtääkseni jostain pohjois-Afrikasta tai Välimeren itäiseltä rannikolta peräisin oleva  luomus, jossa ideana on että kananmuna kypsennetään tuhdissa tomaattikastikkeesa. Todellinen jokapaikanhöylä kyllä tyyliltään:

***Timanttien brunssiruoka? - kylkeen muutama siivu hyvää patonkia tai ciabattaa tms..
***Vetelämmäksi-jätettynä kastikkeena vaikka riisille, pastalle tai perunalle..?
***Itämaa-tunnelmoinnissa? ..mukaan hummusta, Naan-leipää sun muuta
1) Kattila liedelle, reilu loraus oliiviöljyä lämpiämään ja sipulit kuullottumaan. Yksi valkosipulinkynsi ja punasipuli. Kevätsipulin voi lisätä myöhemmin..
2) Loput ainekset valmiiksi: puolikas punainen paprika - kuutioiksi, muutama tuore tomaatti - ronskisti pienemmäksi, pieni pätkä chiliä - pienenpieneksi..
3) Mausteet: Harissaa, jeeraa, suolaa ja mustapippuria. Purkillinen tomaattimurskaa. Muutama kananmuna.

***taivas-rajana muokkailumahkuille: sekaan lisäksi vaikka mitä! Papuja, riisiä, ohraa, perunaa.. Kirjavammin eri sipuleita? Kirjavammin eri paprikoita/mietoja chilejä?
***riippuu siitä kuinka "ruokaisan" soosista haluaa tai mitä on lisukkeena..

4) Tomaatit - pilkotut tuoreet ja tomaattimurska - kattilaan. Jossain vaiheessa mukaan kevätsipuli ja paprika ja mausteet..
5) Sitten kun soosi on keittynyt kokin mielestä riittävästi kasaan, kauhalla muutama kuoppa sinne-tänne ja kananmunat mukaan!
6) Liettä pienemmälle, kansi päälle ja hauduttelua, kunnes kananmunat kiinteytyy..

***kasaan-keittämisessä kestää hetken. Kannattaa antaa aikaa. Liian "vetelään" soosiin kananmunat valahtavat suoraan pohjalle, jäävät piiloon ja palavat pohjaan :)
***ehkä kannattaisi suurustaa pikkasen tilkalla veteen liotettua Maizenaa?
***ei välttämättä tarvi, jos mukana olisi jotain kosteutta-sitovaa, esim. riisiä tai puolikypsää perunaa..
***mausteisiin ehkä kaneli, maustepippuri ja tuhdimmin chiliä..?
A tavola! Pinnalle freesiä kevätsipulisilppua ja muutama juustonsiivu..

***mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennetty uppomuna.
***aivan uskomattoman hyvää. Ja ah, ne kaikki keinot jolla tätä tarjoilla tai muokkailla!
***parhaimmillaan ehkä Naan-leivän kanssa..?

---

***lisähuomio.. höh. Hyllynpohjalle eksyneestä uusimmasta Glorian Ruoka&Viini:stä löytyi ilmeisesti saman räätin resepti. :D
***tähän olisi kannattanut törmätä ENNEN omaa-kokeilua: tottakai loppukypsennys onnistuisi helpommin UUNISSA!

Ei kommentteja: