maanantai 17. maaliskuuta 2014

Romesco-kastike

..ensimmäiset asiat ensiksi.
Romesco on tajuttoman hyvää.
En keksi räättiä, mihin romesco ei sopisi.
Wau. :) helppo, herkullinen ja melko yksinkertainen soseutus muutamaa tarkoin valittua raaka-ainetta! Todellinen kilpailija pestolle: lihaa, kalaa, kanaa, kasvista, katkarapua, katajanmarjaa.. Olkoon räätin muut osiot mitä-vaan, Romesco antaa pirtsakan lisä-pläjäyksen makuelämykseen! Ehkä mannapuuron kanssa en tätä laittaisi, mutta en kyllä pestoakaan.. :)

***muokkailumahdollisuuksia löytyy: kukin kokki oman tunnelman mukaan!

1) Punaista paprikaa ja punaista chiliä. Pesun kautta uuniin grillivastuksen alle.. Kuori kunnolla mustaksi! (noin 7 min)
2) Ulos uunista. Kulhoon ja kelmu päälle!

***näin höyryt jaa astiaan, paprikat pehmentyvät ja kuori luiskahtaa helpommin pois.

3) Osa mustuneista kuorista syrjään
***EI KAIKKIA! ..muuten jellonan-kokoinen makutekijä menetetään!

4) Kuivalle pannulle morttelissa murskattua mantelia tai mantelilastuja paahtumaan, kevyesti kullanruskeiksi
5) Oliiviöljyssä kuullottumaan pehmeäksi puolikas keltasipuli ja valkosipulinkynsi.. Ripaus suolaa ja mustaapippuria. Yksi hienonnettu, tuore tomaatti myös pannuun!

6) Kaikki osaset blenderiin! Mausteiksi vielä pieni tilkka sitruunamehua ja punaviinietikkaa, tuoretta persiljaa tai korianteria ja Pimentoa. Lisänä vielä kuivattua chilijauhetta, jos tarve vaatii!
..Dippinä, kylmänä soosina, kylkiäisenä.. Miten vaan, milloin vaan ja minne vaan.
Herkuttelemaan!

***todella hyvää. Ja moneen-sopivaa! Kalan kanssa sopivan savuista, tulista ja raikasta. Lihan kanssa varmasti toivottu piristys.
***Paahtaa voi mantelia, cashewpähkinöitä, kuorettomia maapähkinöitä...
***lisätä voisi vielä kirjavammin eri chilejä?
***..ehkä ihan ripaus Muscoadoa, jotta turha kirpsakkuus poistuisi. "Saattoi" tosin tässä myös johtua liiasta etikasta.. :)

Ei kommentteja: