lauantai 4. tammikuuta 2014

Jouluna touhuttua, Linssi-taatelipatee

..vegevaihtoehto kinkulle, kaloille, lihapullille sun muille.
Nam. Tällaiset kokeilut on todella miunmaunmukaan: jännää puuhata, (hyvin onnistuneena) upeaa tekstuuria, (hyvin onnistuneena) mieletöntä makua, (mahdollisesti) väriä ja kaikkea lautaselle!
Joulupöydän kalat ja kinkku ovat aivan välttämättömiä, mutta lisä-twistiä tarjontaan voi aina koittaa ujuttaa..

1) Ainesosat esivalmistuksen jälkeen työpöydälle! Kasvisliemessä keitettyjä vihreitä linssejä (mausteena muutama laakerinlehti ja valkosipulinkynsi), pehmeäksi kuullotettua keltaista sipulia, saksanpähkinärouhetta, linssien keitinliantä, muutama kananmuna ja kookas kasa mausteita. Muiden muassa muutama pehmeä taateli..
2) Linssit blenderissä rouheeksi ja kulhoon. Mausteet perään! Hentoa beduiini-vivahdetta: jeeraa, kanelia, chiliä, maustepippuria ja taatelit.
3) Kuullotetut sipulit ja pehmeät valkosipulit keitinliemestä myös joukkoon..
4) Blenderin kautta nopsa surautus tasaiseksi.. 3 kananmunaa lusikalla joukkoon..
 5) ..riittävän isoon leipävuokaan -> uunin alatasolle, 150° ja 45min-60min..
***..öhöm..
***korjausehdotusten aika
***massassa voisi (ellei jopa "täytyisi") olla yhteen-sitovaa-tekijää lisää: juustoraastetta? hienoksi raastettua perunaa? jauhoa? jotain... Tämä ei tällä kananmunamäärällä pysynyt kasassa.
***uunituksen alussa jo folio päälle, jottei kakku kuivu liikaa. "Rapea" EI ole se termi, joka sopii hyvin "upeasti onnistuneeseen" pateeseen..
***juustoraaste toisi myös tekstuuriin parempaa leikkautuvuutta..
***väri on tässä todella mitään sanomaton. Raaka-aineilla on tässä osansa: vihreää, keltaista, punaista, valkoista...

6) ...y.o. kuvassa ensimmäisen uunituksen (50min @ 150°) jälkeen: patee ei irronnut vuosta "ihan toivotulla tavalla" ja oli kuivunut täysin koppuraksi. Tuumasta toimeen siis -> muru kulhoon, kuivimmat osat syrjään. Uudestaan tasaiseksi haarukalla. 2 kananmunaa ja loraus keitinlientä lisänesteeksi. Takaisin vuokaan ja uuniin.
7) Tällä kertaa folion alle ja 120°...
...lopputulos oli sentään kasassapysyvä.
:) ja upean makuinen.

Ei kommentteja: