lauantai 9. helmikuuta 2013

Pizza: huomioita osa-1

..njaaaam..plätty. :)

Tämä teksti varmasti päivittyy vielä useaan otteeseen, kun muistan lisäillä huomioita.

Tässä jälleen yksi maailman-tappiin-saakka tunnelmoitava räätti. Samalla lailla kuin burgeri-annokset: pizzasta löytyy fiilisteltäviä osa-alueita loputtomasti.
Taikinaa voi viilailla..Tomaattikastiketta varioida..Täytteistä puhumattakaan..Juusto vielä pintaan?..Muoto, uunitus, tarjoilu, paloittelu.. Jokaisesta osasesta on löydettävissa taatusti "se sopivin".

Näitä huomioita, muistutuksia ja vaihtoehtoja on tietty loputtomiin: kaikkia ei tänne voi saada. Muutamia kuitenkin.. :)

Taikinasta ensiksi.


***perus SuomipiTSan reseptissä on useimmiten ≈ 2dl nestettä per pellillinen. Tässä ensimmäinen virhe.
***herkullinen thin-crust italiahenkinen pizzapohja on 1,5dl per kaksi pyöreää n. pellillisen kokoista kipaletta
***kohotusaika ja -paikka on makuvariatio-mahku numero uno. ≈1,5h on minimi kohotusaika
***Autenttinen italia-maku syntyy, jos nesteenä pelkkää vettä, jauhona on 100% durumvehnää ja kohotus tapahtuu yön yli jääkaapissa
***Vaihtoehtona, makujenmukaan tietysti: jauhoina ruista, grahamia, vehnää, tattaria, mallasta.. Leseitä: kauraa, vehnää, ruista, pellavaa...mitä-vaan. Tällä pohjataikinaan hieman "terveellisempää" vivahdetta.
***ja tietty makua...
***nesteenä vettä tai vettä & tilkka maitoa.. Pelkkään maitoon en kehottaisi tekemään: tulee liian sämpylää. :)
***vaivaamisvaiheessa mitataan kotikokin pinnan "kestävyys". Tasaisenrauhallista vaivausta täydellisen sitkon aikaansaamiseen, 10min.
Tässä graham- ja durumjauhoja ≈ 70/30-suhteilla. Mukana leseinä kaurahiutaleita, vehnälesettä ja ruisleseitä. Nesteenä vettä.
1,5dl, 1,5h. :)

Ei kommentteja: