torstai 7. heinäkuuta 2011

Uunilohi & lisukesipuli

Annoksen otsikko särähtää ensikuulemalta korvaan aika tylsältä, mutta eipäs olla ennakkoluuloisia! Tuloksena oli omaatuntoa hellivää lähiruokaa ja upeiden makujen kokonaisuus.
Näin kesäisenlämpöiselle rauhalliselle illalle, ripaus italia-sävytteisiä, supi-suomalaisia perinteisiä raaka-aineita ja kokin mieleen rentouttava "slow-cooking"-hetki. Njam.

1) Uunivuokaan: ensin kuorittiin SALAATTIsipuleista uloimmat ja kuivimmat kuoret poies, veitsellä kantaa kohti halkiot pikkasen yli puolenvälin. Päälle ja kerrosten väleihin loraus oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria ja lopuksi koko klöntti uuniperuna-tyyliin folionyyttiin. Uuniin alatasolle ja 1h15min @ 200°, jotta kokonaisuus saataisiin läpikotaisin pehmoseksi. Kuivumista/maun kadottamista on turha pelätä: kaikki pysyy visusti tallessa foliossa!
2) Samaan uuniin, paria porrasta ylemmäs, suomalaista villiä lohta upea pyrstöpala. Muutama viilto pintaan, suolaa+pippuria+öljyä.
3) Tässävälin pilkottiin (rahtusen mielikuvitukseton) avokadosalaatti.
4) Jännän ja mielenkiintoisen koko illasta teki (ennenkaikkea toi upea uunisipuli-lisuke-idea!), mutta myös lohen maun loppusilaus: n. puolentunnin uunituksen jälkeen, ulos uunista, raastimella parmesania pintaan ja parvekkeen-pasilikaa suikaleina. Takaisin uuniin folion alle.
5) Kastikkeena koko annoksella oli kylmä tilli-pippuri-turkkijugge. Suurimman maun tänne toi kenties rahtunen raastettua Juustoportin Gruyereä.

***parannus/muutos-ehdotuksia lienee turhaa luetella tässäkohtaa. Annos oli osa-alueiltaan ärsyttävän onnistunut. Erilaista kesäistä lohiräättiä toki tullaan kokeilemaan, mutta samalla teemalla tuskin. Tämä jää mukavan maukkaaksi muistoksi. (kunnes sen unohtaa, heh :)

Ei kommentteja: