torstai 21. heinäkuuta 2011

Intiatyyliin riisisalaatti

Makumieltymys-maailmanmatkailua. Tälläkertaa itään, Intiaan saakka. Visio tämmösestä syntyi aivokoppaan muhimaan duunipaikan kahvihuoneessa.. Samassa keskustelu-jutustelu-puolituntisessa käytiin läpi salaattiruokia JA erilaisia, erimaiden ruokakulttuureja.. Niistä tämä, jotenkin kierosti ynnäillen ja yhdistellen.
1) Mustaa, punaista ja puuroutuvaa riisiä. Kuumaan kattilaan, loraus oliiviöljyä perään ja nopsa "riisin-kiiltäväksi-pyöräytys".
2) Yhden-suhde-kolmeen vettä. Riisiä oli noin 1,5dl -> vettä siis 3 x 1,5dl.
3) Keittoaika oli (huom! kannen ALLA ja vesi juurijajuuri kiehumispisteessä) noin kolmisen varttia. Viimisen kymmenminuuttisen, riisit sai seurakseen lorauksen kanafondia.
4) Keittämisen jälkeen vikkelä huuhtasu kylmällä vedellä ja kulhoon jäähtymään ja odottelemaan salaatin loppuaineksia.

5) Porkkanaa, palsternakkaa, kesäkurpitsaa, punasipulia, valkosipulia ja kevätsipulia. Myös tuoretta inkivääriä ja muutama punainen Jalapeño-viipale. Kasvikset "julienne", ja pannulla paistaen pehmosiksi. Mausteet mukaan: kanelia, kardemummaa, soijaa, hunajaa. Jäähtymään ja odottelemaan salaatinkasausta.

Näin loppumetreillä sekaan vielä tomaattia kuutioina, avomaakurkkua ja rahtunen jäävuorisalaattia. Pinnalle muutama kuutio fetaa ja teelusikannokare Dijonia.


***..huihui. Hieman jo hirvittää edes aloittaa tämä kehitysehdotuskohta. Piiiitkän listan tästä saisi. 
Ensin: riisit olisi kannattanut huuhtasta/liottaa KUNNOLLA, ennen keittoa. Nytten, mun nopsahkon huuhtasun jälkeen, keitinvesi vielä ihan tummanpunaisenmustaksi. Riiseistä en näinollen niin hirmusenhoukuttelevan näköisiä tullut : ). Keittoaika ja -tapa oli kyllä nappiin kohdallaan.

Toiseksi: kasviskombo oli ihan liikaa. Yksinkertaistusta olisi tarivittu. Ehkä vain sipuleita, tomaattia, paprikaa... tai sipuleita, porkkanaa ja kurkkua..

Kolmanneksi: beduiini-mausteet mielummin lämpöseen ruokaan. : ) Hyviä kyllä täälläkin, mutta pikkasen suomalaiseen makuun outoja tuulahduksia. Ja varioimismahdollisuuksia huom!. TODELLISTA intiaa oisi makuun tuonut kookosmaito, curry, kuminansiemenet, laakeri...jne.

Neljännksi ja viimoiseksi vielä: lopussa "salaatinkastikkeena" olisi kannattanut olla ehkä klassisen-intialainen kurkku-Raita, tai muu saman sorttinen tuorejugge-salaattikastike-lisuke. Se olisi ehkäpä sitonut koko kyhäelmän paremmin kokonaisuudeksi. 

Hih, alla prossima allora.. : )

Ei kommentteja: