perjantai 16. toukokuuta 2014

Vegeburgeri

..the one.
Tällä otsikolla on yritetty saada upeaa räättiä tarjolle jo monen monituista kertaa. Aina yhtä "joo ihan hyvä, mutta.."-tuloksella.
Nyt todella, TODELLA yrittämään. "Hardcore approach".

Tovin etsiskelyn jälkeen huomasin, että hurjan usein "todellisissa" vegeburgeri-resepteissä on käytetty jotain aivan kummia ainesosia: transglutaminaasia, kaseiinia, umami-extractia jne.. Tälläisia kemikaalikokkailun kummajaisia en toivoisi keittiööni. Näinollen täytyi keksiä korvikkeita, unohtamatta täydellisen lopputuloksen visiota. Huh.
1) Blenderi esiin. Soijarouhe, ripaus grillimaustetta, mustaapippuria ja muutama palanen kuivattua tattia kyytiin. Surisemaan!

***tavoitteena saada mahdollisimman tasaista "jauhoa", jotta makuosat ja soijaproteiini levittyisi mahdollisimman tasaisesti..
2) Mustapapupurkki auki, valutus ja huolellinen huuhtelu.
3) Ensimmäiset puolet kulhoon, mukaan vettä ja oliiviöljyä...
4) ...toiset puolet uunipellille. 175°-asteeseen, noin 20min kuivattelua...

***jäähdytys, ennen seuraavaa vaihetta! :)
5) Öljy-vesi-papu-kulhollinen sauvasekoittimella tasaiseksi
6) "Jauho", kuivat mustapavut ja yksi kananmuna kyytiin. Lusikalla taikinaksi!
***nakkasin taikinan joukkoon vielä vajaat-1 rkl psylliumia, mutta empä tiedä oliko tästä mitään apua, hyötyä taikka haittaa. Tulipahan laitettua.
***jokin sopiva tekijä olisi mukava keksiä, millä viimeistellä tekstuuri. Jotain lisää jos liian kuivaa tai märkää...? Ehkä ihan vaan Maizena? korppujauhot? Jos e.m "jauhoa" olisi tehnyt vähän "liikaa"?
7) Taikina kelmulle..
8) ..ja tiukalle rullalle! Hammastikulla tarvitsisi tökkiä koloja ilmakuplien kohdille aina muutaman kierroksen jälkeen. Mahdollisimman tiiviiksi koko pötkylä olisi tarkoitus saada!!

***sous vide
***kerta se on ensimmäinenkin.
9) Kattilaan. Veden ja lämpömittarin kanssa.
- Ensimmäinen tunti 55°-ssa
- Toinen tunti 65°-ssa
10) Tämän jälkeen pötkylä jäähylle. Kylmään veteen, jääpaloihin, pakkaseen..minnevain, kunhan jäähtyy.

***voi varmaankin myös pakastaa tai ainakin säilyttää jääkaapissa muutaman päivän, myöhempää käyttöä varten.

***tällainen vegesalami..
***terävällä veitsellä piffeiksi

11) Ruskistus molemmin puolin..
..ja lisukkeiden kera sämpylöiden väliin.
Vegeburgeri. Vihdoin!!!
***piffien ulkonäkö ainakin oli täydellinen. Riittävän kiinteä, tasainen. Suhtkoht samanlainen kuin mitä jauhelihalla saisi aikaan..
***tekstuuri: parempaan päin. Mitään täydellistä lihaisan suutuntuman korviketta ei lähikauppa-kasvistavaroilla ole mahdollista toteuttaa, mutta ei toisaalta tarvikkaan. Pääasia on - miunmaunmukaan - että vegeburgeri pysyy kasassa, eikä ole sisuksista pelkästään lämmitettyä muusia.
***Tämä saavutettiin lähes loistavasti! Kiinteä ja pehmeä piffi. Hyvin leikkautuva. Erinomaisen "pihvimäinen".
***maku: miunmaunmukaan herkullinen, ehkä hieman mieto. Toisaalta varsinaista maustetta ei massaan paljoakaan mennyt. Tässä hurjastikin varaa viritellä!!
***yhteenvetona: sous vide-kypsennettyjä vegepihvejä. Maukkaita, tekstuuriltaan loistavia ja ulkonäöltään täydellisiä. Valmistustavaltaan hankalia ja todellista slow-foodia. Täydellisiä siis!

Ei kommentteja: