keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Munakoisokroketit

..edellisessä muistiinpanossa mainitun ravintolan tunnelmissa.
Wau. Lautaselle sattui fantastisen mielenkiintoinen ja herkullinen vegepöperö, nyt on pakko hetki tunnelmoida... mmmmnamnamnamnamn.

E.m. ravintola tarjosi taannoisella reissulla oman versionsa samanlaisista suupaloista. Oli lähes välttämätöntä päästä itse yrittämään samanlaista suoritusta!
Uppopaistettuja munakoisopalleroita, olkaa hyvät. Mikäli vain aikaa riittää - kehotan ehdottomasti kokeilemaan!!!
1) Munakoisot uuniin. Veitsellä muutama kolo sinne-tänne, ettei käy niinkuin viimekerralla. ≈200° ja ≈30 min..
2) Pinta menee hieman kuprulle ja munakoisot tuntuvat sormelle selvästi pehmoisilta = ovat valmiita! Pois uunista, puolitus ja jäähdytys. Kanta syrjään, kuoret pois!
3) Malto peukalon-pään-kokoisiksi kuutioiksi. Ripotellen suolaa pikkasen pintaan. Siivilään valumaan (ja jäähtymään lisää) vielä hetkeksi.. n.5 min..
4) Lusikalla puristellen vielä viimeiset pisarat kitkerähköä lientä pois..

***munakoison-kypsennys-metodeja on muutamanlaisia. Kaikki lienevät yhtä toimivia (?)
***joko näin: uuniin paahtumaan pehmeäksi -> malto kuutioiksi ja blenderiin!
***tai näin: raa'asta munakoisosta kuoret syrjään -> kuutioiksi -> pannulla paistaen pehmeäksi -> blenderiin.

***jälkimmäisellä konstilla olisi ehkä vielä muutama mutka lisää mahdollisiin makufiilistelyihin.
***itse valitsin ensimmäisen, koska paistaessa munakoisoon imeytyy niin hurjan paljon öljyä. Pelkäsin että se häiritsisi tulevissa työvaiheissa. Ehkä ensikerralla sillälailla?
5) Kuutio-murska blenderiin ja mausteet mukaan: kourallinen raastettua parmesaania, ripaus suolaa ja mustaapippuria, nippu tuoretta persiljaa ja yksi kananmuna.
6) Korppujauhoa ja/tai mantelijauhoa nyt jo mukaan sen verran että massasta soseutuu suhtkoht yhtenäinen seos..
7) ..Blenderistä kulhoon ja vielä lopullinen tekstuurin viimeistely: korppujauhoa, jos liian kosteaa. Oliiviöljyä, jos liian kuivaa.

***LIIAN KUIVAA ei massasta kannata missään nimessä tehdä.
***Mielummin sörsseli saa jäädäkin hieman "liian kosteaksi". Kyllä massa paistaessa kiinteytyy!!

8) Korppujauhoilla leivitys...
9) Reikäkauhalla varovasti uppopaistumaan..
10) Talouspaperinpäälle kuivumaan..
..ja vihdoin ja viimein tarjolle.
Soosiksi simppeli hennon chilinen tomaattisoosi, jossa mukana valkosipulia ja basilikaa.
A posto. Che gusto! Fantastico..

***ehdotonta herkkua.
***Tekstuuri sai lievää kritiikkiä: massa tiivistyi hieman liian kuivaksi. Ensi kerralla "massa SAA JÄÄDÄ hieman jopa LIIAN KOSTEAKSI"
***maussa mielettömän upeasti munakoison pehmeä maku. En usko että tätä tarvitsisi kovinkaan hurjasti muokata.. Juustona kenties voisi olla jokin muu kuin parmesaani, mutta mennäänkös sitten jo liian kauas saapasmaan mentaliteetista? :)

Ei kommentteja: