maanantai 12. toukokuuta 2014

Ribsit uunissa

..ja lopputulemana herkullisempaa, kuin grillillä!
Makuasia tietysti - molemmissa tavoissa on puolensa. Uuni löytyy useimmin ja on useammin käytettävissä, joten tällä konstilla ribsi-euforia on yksinkertaisemmin saavutettavissa! :)

Muutamaan otteeseen on aikaisemminkin tässä köökissä kokeiltu uunia ribsienkypsyttäjänä (yhdellä ja toisella tavalla). Herkkua on lautaselle saatu, mutta aina on jäänyt parannettavaa. Joska nyt olisi metodit viilattu viimeisilleen...?

***lopputuleman maku ja tekstuuri ainakin puhuvat parhaimman-onnistumisen puolesta! :)
1) Ribsirivistä ensin luu-puolelta kalvo pois..

***helpoiten onnistuu kun ujuttaa lusikan/haarukan kahva-pään kahden luun välissä, mieluiten jossain keskikohdan paikkeilla. Reunasta alkaen, juuri ja juuri kalvon alle ja "tunneli" kokomatkan toiselle puolelle. Tämän jälkeen manuaalisesti "tunnelia" leveämmäksi, kunnes siitä saa koko kouralla kiinni. Lopuksi rauhallinen riuhtaisu.

2) Mausteseos: rypsiöljyä, chiliketsuppia, nestesavua, paprikaa, cayennea, muscovadoa, oreganoa, sinappijauhetta ja valkosipulijauhetta..
3) ..tasaisesti, joka puolelle
4) Liuskat tiiviiseen foliokääröön ja jääkaappiin. 6h vähintään. Mieluiten yön yli. Mitä enemmän, sitä enemmän...
5) Seuraavana päivänä uunivuoka esille! Pohjalle tilkka punaviiniä, nokare chiliketsuppia, muutama kokonainen mustapippuri ja valkosipulinkynsi ja ruokalusikallinen muscovadoa. Vettä perään niin että nestettä on kaikenkaikkiaan n. 1cm
6) Kylkirivit kyytiin, folioarkki "kanneksi" jottei kaikki neste heti haihdu! 120°-uuniin, 6-8h. Muutaman kerran voi kääntää matkanvarrella..
7) Loppumetreillä nurkka auki folionyytistä. Liemet niin ribseistä kuin uunivuoanpohjalta pannulle, hitaasti kiehumaan. Tästä syntyy se paras glaze..
8) Ilman foliota vielä grillvastuksen alle muutamaksi minuutiksi.. Glazea molemmin puolin
 ..ja pöytään!!
Mukaan muutamat hunajaglazeeratut uunipalsternakat ja -porkkanat, kulhollinen olutfrittitaikina-punasipulirenkaita ja kurkkutikkuja. America/Ranch-tyylinen ja salsadippi keskiöön. Sitten syömään.

***tosiäij... tosiäiTien ruokaa. Tarjoilupäivämäärä osui sopivasti äitienpäivälle.
***aivan käsittämättömän pehmeää. Mureaa. Täyteläistä. Makuista..
***enää ei mitään korjattavaa. Näin ribsit on pakk..., (anteeksi), voidaan jatkossakin valmistaa: marinadi -> vuokaan -> nestettä -> kansi päälle -> ≈120°, pitkä uunitus.

Ei kommentteja: