perjantai 30. toukokuuta 2014

Koko kala suolakuoressa

..toisinsanoen "suolakuoressa kypsennettyä kuhveloa".

Mistä ihmeestä tällainenkin kokkausvaihtoehto juontaa juurensa? ..jotenkin tuntuu että tällaisessa lähestymistavassa on jotain todella todella alkukantaista havinaa. Toisaalta saattaahan suolassa hauduttaminen olla vain makuhifistelijöiden hauskaksi hoksaama konsti.
Oli miten oli - suolakuori on huippujännä, super-yksinkertainen ja toden totta herkullinen menetelmä!
1) Kala käsittelyyn: sisältö tyhjäksi ja kidukset pois. Pellille leivinpaperi ja kookas kourallinen merisuolaa..
2) Kala suolan päälle. Sisälle muutama sitruunaviipale ja yrttejä...

***ei kummempaa käsittelyä. Ei suomustusta, ei ristiviiltoja, ei turhaa puhdistelua..
***yrtit mieluiten tuoreeltaan! Rosmariinia, timjamia, persiljaa...

3) Muutama säkki merisuolaa koko komeuden päälle. Käsityöllä taputtelu "siistiksi". Pää ja pyrstö voivat jäädä suolavuoren ulkopuolelle... Voi ne toki myös haudata sen sisäänkin :)
4) Uuniin, 200°-asteeseen noin 40min-1h

***merisuolapussista kannattaa leikata kulma auki ja lorauttaa sekaan n. puoli desiä vettä. Näin suolasta syntyy helpommin muovattavaa "märkää hiekkaa". HUOM! Katsothan ettei ole haavoja käpälöissä!!
***uuni-aika riippuu hieman halutusta lopputulemasta, uskoisin. Tämä vonkale viipyi noin 50min: liha oli todella pehmeää ja varmasti läpikypsää...
***esim. kookkaan lohen voisi helposti käyttää hieman nopeammin, jotta sisin liha jäisi kevyesti roosaksi. Pienet ahvenet esimerkiksi tarvitsisivat uunitusta varmaankin vain muutamat kymmenet minuutit..

Tarjolle suoraan uunista! Pöydässä suolakuoren voi napauttaa (esim veitsellä) rikki ja nostella levyinä syrjään.. Sitten vain työkalujen kera kalan kimppuun!!!

***namnamnam.
***äärettömän pehmeää ja herkullista kalaa. Ei lainkaan "suolaista", vain ja ainoastaan makuista ja mielenkiintoista.
***hieman "sottainen" tarjoilutapa tämä on.. Ja merisuolan hukkaan-heittämistä.. Toisaalta esim. pieni tilkka paistorasvaa maksaa yhtä paljon kuin muutama säkki merisuolaa....
***sisuksen mausteilla ja kalavalinnalla twistiä annokseen!

Ei kommentteja: