sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Bratwurst

..jonka nimelle ilmeisesti ei ole suomenkielisempää vastinetta. Bratwursti siis.
Kuka osaisi sanoa, mikä on aidon umpisaksalaisen bratwurstin juttu, se maku, syvin olemus? Millä saa normi-nakista bratwurstin makuista?

Pitkäksi venyneiden selvilttely-yritysten jälkeen päädyin ynnäilemään yhtäläisyyksiä muutamastakin eri reseptistä..Ilmeisesti "sitä suurta" yhdistävää tekijää ei ole nimitettävissä. :)
Näin kokeiltiin..
 1) Possua. Ja lammasta. Lapaa 1,5kg ja muutama kylkirivi (n.500g). Lisänä tähän vielä ≈200g silavaa. Nahka possusta pois, luut ja rustot syrjään. Ylimääräisten rasvojen poisleikkaamiseen ei tälläkertaa käytetty hetkeäkään. Sen sijaan liha-osat koitin pilkkoa kaikki ≈ peukalon pään kokoisiksi kuutioiksi..
2) Muutama valkosipulinkynsi ja puolitoista keltasipulia silpuksi.
***..rippeissä ainekset aivan täydelliseen lihaliemeen. Nämä kattilaan, ≈ 1 litra vettä mukaan. Merisuolaa ja mustaapippuria mausteeksi. Rauhallista keittelyä ≈ 1h. Vettä voi lisäillä, jost tuntuu että keittyy muuten liikaa kasaan. Loppuminuuteilla vielä nokare sinappia ja loraus punaviiniä kruunaamaan lopputulos.
 3) Valmiina jauhatukseen.

***ensikerralla: vielä hienommaksi hakkeeksi VEITSELLÄ. Taas lihakuutioista irronneet kalvot, jänteet ja luhassäikeet tukki myllyn reikälevyn. ...murrr.... Jauhaminen käy kovin työlääksi, kun joutuu muutaman pyörityksen jälkeen putsaamaan terää ja reikälevyä. Multa joko puuttuu jokin osa lihamyllystä tai sitten kokoan/käytän sitä väärin.
 4) Liha kävi kahteen kertaan myllyn läpi. Mausteina tässä morttelissa murskattua korianterinsiementä ja fenkolinsiementä. Samaan sekaan valkopippuria, inkivääriä, oreganoa, timjamia ja merisuolaa. Vaaleaa kylmää olutta sen verran että massasta tulee sopivan tasaista ja pehmeää..

***maku: vertailukohteena olisi pitänyt maistamisvaiheessa olla kaupan bratwurstia. Vaikea sanoa kuinka "oikeaa" tästä tuli... Miunmaunmukkaan, ei lainkaan :) Hyvää kyllä, nam. Mutta ei mun korvissa alkanut soimaan saksalainen folk-renkutus ja olut-tuoppien kilinä.. Ehkä maustaminen olisi pitänyt tehdä vähän anteliaammalla kädellä..

5) Suolen pujotus makkarasuuttimeen ja pötkylät pellille..
 6) 175°-uuniin, folion alle puoleksi tunniksi.

***toinen vaihtoehto esikypsytykselle olisi keittäminen: suolattuun veteen porisemaan ja kun nousevat kellumaan olisi makkarat "valmiita".

7) Kypsentämisen "toinen vaihe" tapahtui vielä grillivastuksen alla, n.5min. Ihan vaan väri pintaan

..ja tarjolle.

***Väri ja tuoksu antoivat kyllä ymmärtää, että bratwurstista saattaa olla kyse :)
***Maku jäi vaan liian laihaksi..
***Tekstuurista kiitoksia tälläkertaa. Ilmeisesti makkara vaatii sen tietyn prosentin pelkkää rasvaa..harmi :)

Ei kommentteja: