maanantai 22. huhtikuuta 2013

Viiden osion Italia-menú

..huolella näprätty makumatka juhlan kunniaksi ja meitä tunnelmoiden.

antipasto
Insalata con bresaola e rucola
(= rucolasalaatti ja bresaolaa)

primo piatto
Risotto agli asparagi e spumante
(= parsa-shampanja-risotto)

secondo piatto
Braciole Siciliani e peperonata "a modo mio"
(= Sisilian lihakääryleitä ja paprikahöystö "miunmaunmukaan")

dolce
Pudino di cioccolato con "Palla di neve" e gelato
(= suklaavanukas, "lumipallo" ja vanilijajäätelöä)

il dopo
Formaggi e frutta: Gorgonzola, Murcia al vino & mango e ananas
(= juustoja ja hedelmiä)

Tekstipätkät rääteistä 3. ja 4. vielä tuonnempana erikseen. Nyt 2.
 Perinteisin ottein..
1) Valkosipulinkynsi ja puolikas keltasipuli hienonnettuna, oliiviöljyyn kattilanpohjalle kuullottumaan
2) Risottoriisi mukaan, kääntelyä tovi sipuli-öljyssä.
3) Levyä hieman pienemmälle. Tuhti loraus spumantea nesteeksi. Kansi päälle jotta maku ehtii rauhassa imeytyä..
4) Hieman vettä vielä, loraus kerrallaan! "Keittoaikaa" yht. ≈20min
5) Loppuminuuteilla mukaan vielä kermaa, kookas kourallinen parmesaaniraastetta ja ≈ pikkurillin-pään kokoisiksi palasiksi paloitellut, esikeitetyt parsat. Nuput kannattaa säästää lautastamisen koristeluun :)
6) Rauhallinen kasaan-hauduttelu..
..ja tarjolle, kun aika koittaa!
***skumppa oli üüber jännä. Sama herkullinen hapokkuus, mikä tulee valkkarista, mutta jännempi! Pienen lorauksen olisi voinut ja kannattanut säästää vielä ihan loppuminuuteille..vielä juuri ennen tarjoilua tilkkanen..?
***Näin sen maku olisi saattanut tulla paremmin esille.. (oli meinaan aivan tajuttoman hyvää lasista-juotuna :)
***Risottoon EI missään nimessä valmista parmesaaniraastetta/-murua. Ne on kökköjä (ei makua, ei tekstuuria, ei tuoksua, ei mitään). Itse raastamalla, huolella valikoidusta Parmigiano Reggiano-kimpaleesta!
***kuplajuomana oli Duval-Leroy Sec Rose De Saignee (todellinen aarre. Aivan mahtava.)

Menu noin kokonaisuutena ok. Loputtomista vaihtoehdoista joka-kohtaan, näihin nyt päädyttiin. Ehkä se suurin yhteen nitova tekijä jäi puuttumaan tekstuuri- ja makumatkalta, mutta kaikessa ainakin oli Italiaa huolellisesti edustettuna. :) Apposto cosí.

Ei kommentteja: