keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Vihreät tomaatit ja parvekepuutarhan status

Talvi tulee. Siitä selvimpänä merkkinä ekat yöpakkaset ja ekat kuurat parzin lasituksessa. JEEEwwUhuu! Johan sitä on odoteltu, huippua..
Vuodenajan vaihtuminen tietää parvekepuutarhan poismenoa..Ehkä ensitalvena voisi kokeilla jotain talvella-viljeltävää kipaletta. Täällä nyt jäljelle jää vain tuo upean uuttera, hurjan herkullinen rosmariini.
Sillekkin onneksi löytyi tilaa sisätiloista

Tomaatintaimet antoivat viimiset tuotoksesena ja joutivat jätesäkkiin... Sitä ennen sato talteen! Hämmästyttävän paljon loppujenlopuksi löytyikin..
Kuka ei kuulu joukkoon? :) Yksi hieman jo punastumaan päässyt. Kesän lämpö loppui liian aikaisin kai muiden mielestä..
wautsi - Mitkä muodot! ; )

Perinteisen-klassiseen (kuulemma) säilykkeeseen nämä mullikat päätyivät.

Kaneli-hunajaiset etikkatomaatit

1) Haarukalla pistellen ensin, tomaatteihin muutamat kolot. Suolattuun kiehuvaan veteen ≈10 minuutiksi
2) Kylmän-veden-kylpyyn ja kuoret pois
3) Kattilaan mausteliemi: vettä, väkiviinietikkaa, kanelitanko, hunajaa, muutama rkl sokeria ja hyppysellinen suolaa. Kiehumaan ja tomaatit sekaan, kun mausteet ovat sulaneet/sekoittuneet
4) Keittelyä miedonrauhallisella lämmöllä, kunnes tomaatit ovat "läpikuultavia"
5) Purkkiin ja pimeään+viileään viikoksi.

***tämän luomuksen "perinteisyydestä" en osaa olla mitään mieltä: en oo koskaan tämänmoisia laittanut, enkä sen koommin syönyt.
***jos joku tietää, miltä näyttää "läpikuultava vihreä tomaatti", mua saa informoida. Tosta en ollut ollenkaan varma..nämä kuplivat ja kiehuivat kunnes olivat jokseenkin harmahtavan kelmeän värisiä..
: ) tällaisia siis, jaahas. Hyviä, erinomaisen sopivia salaattien-lisukkeita ja kokonais makuelämyksen monimutkaistajia. Maustekombinaatio - kaneli+etikka - ei niin valtavasti mua kosketa/lämmitä, mutta pieninä suupaloina aikaansaa kyllä jänniä elämyksiä..

Ei kommentteja: