torstai 3. marraskuuta 2011

Possufilérulla, loppusyksyn uunikasvikset ja suppilovahverokastike

Joulu koittaa!! Kohta!! wwwwwUhuuUU!! ..tovi vielä ois jaksettava odottaa, mutta mikäs sen jännempää? Odotellessa ehtii loihtia ties minkäsorttisia luomuksia.. Visiointia vauhdittaa upean-aurinkoiset syyspäivät ja pikkasen-pelottavan-pimeät myrskyisät illat ynnä muut vuodenajan oikut.

Idea saattaa maistua vaikkapa tällaiselta..

1) Possun sisäfileenkipale huoneenlämpöön ja pituussuunnassa, "kirja-tyyliin" auki. Muutama huitasu lihanuijalla > filé yhdeksi isoksi, sormenpaksuiseksi piffiksi. Pintaan oliiviöljyä ja suolaa ja mustapippuria
2) Punasipulia, valkosipulia, reilusti rosmariinia, palvikinkkua ja pastramia hakkelukseksi ja tilkkasessa öljyä sekaisin.
3) Possupiffin päälle ja lituska rullalle, puuvillalangalla paketiksi.

4) Uunikasvikset: lanttua, porkkanaa ja perunaa. Peukunpään-kokoisiksi kuutioiksi ja suolavedessä esikeittämistä viitisen minuuttia.. Pinta pehmenee ja mausteet imeytyy syvemmin & paremmin
5) Höyryävän kuumien kasvispalojen sekaan rypsiöljyä, suolaa ja alkutalven makuja: inkivääriä, pomeranssinkuorta ja kanelia. Tilkkanen siirappia vielä kyytiin...nam. Vuokaan ja uuniin, 200°

6) Possukäärön pintaan pikainen ruskistus ja uuniin, samaan vuokaan kasvisten kanssa.

***kasvikset viihtyvät uunissa, kunnes niiden pinta alkaa ruskistua ja paahtua, possunfile puolestaan saisi vain kypsyä haluttuun kypsyysasteeseen.. Kasvisvuoka sujahti uuniin ehkä kymmenisen minuuttia ennen possukääröä. Sitten hieman lämpöä alemmas, 175°-tienoille ja vielä parikymmentä minuuttia kypsennystä.
***..hienoisella onnenkantamoisella aivan upeat kypsyysasteet: kasviksissa juuri sopiva pinnan rapeus ja sisällön pehmeys. Possussa mehukas pehmeys läpikotaisun..jihuu!

7) Nopsasti vielä simppeli suppilovahverosoosi: possun-ruskistus-pannuun valko- ja keltasipulia > pehmeiksi-kuullotus, suolaa, pippuria ja suppiksia mukaan. Hetkinen paistamista ja kuivahtamista. Lopuksi vielä reiluhko ruokalusikallinen smetanaa ja loraus vettä.
..Uuni sai työnsä tehtyä: lautastamisen aika! Possurullasta langat pois ja piffeiksi > kasviskuutiot pohjalle, pihvinpalaset viereen ja päälle suppilovahverokastiketta. Och sen är maten färdig..

***Napakymppi.. Kerrankin rosmariininmäärä mausteena oli riittävä: tuli hienosti esille ja sopi kuin avain lukkoon.. Suppilovahverokastike oli "as good as the ingredients", tosihyvää. Kasviskuutiot oli jänniä: häivähdys piparkakunmakua: ei liikaa, mutta sopivasti, jotta sai ajatukset jo joulunaikaan. Tuoksussa sensijaan oli piparkakkua jo suuremmin.. Kodin valtasi todellinen tuulahdus tulevasta juhlasta... :)

***Possurullan sisustaan variaatiota: chili-paprika-halloumi? aura-metsäsieni? yrtti-dijon? aurinkokuiv.tomtti-basilika-valkosipuli? curry-ananas-kookos?...

Ei kommentteja: