sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Bolognese proprio

..eli Bolognese-kastike, liki kaikkia pinttyneimpiäkin perinteitä kunnioittaen. "Oikea" ja "todellinen".
..as it should be (miunmaunmukaan, huom. :)

1) Oliiviöljy-kuullotus-pehmitys: porkkanaa pieninä kuutioina, punasipulia, purjoa (korvaa tässä tositositodellisen-oikeassa bolognesessa käytettävän lehtisellerin), valkosipulia ja rosmariinia.

***valkosipuli ja rosmariini ensimmäisinä pannuun -> maku levittyy/imeytyy öljyyn ja tarttuu paremmin kokonaisuuteen!
***lihaisuutta olisi toki korostanut tässävielä tuore timjami, mutta parvekkeen laatikosta se loppui jo tovi sitten.. : S
***Worchesteria...pepperoncinoa..smoked-paprikaa..mustia oliiveja hienoksi silputtuna..Keinoja annoksen monimutkaistamiseen olisi liki loputtomasti, mutta johonkin oli vedettävä "riittävän"-raja.

2) Naudan sisäpaisti - pihveiksi leikattuna, nuijittuna ja pieneksi paloiteltuna - pannuun ja ruskistus. Suolaa ja pippuria pintaan
3) Vasikanfondia, loraus soijjaa ja teelusikallinen Dijonia
4) Sekoitus ja kansi päälle: lämpöä pienemmälle ja piiiiiiiitkä ja rauhallinen haudutus.

***mitä pitempään, sen parempi: lihan maku "lihavoituu" ja koostis pehmenee. Ei kai tuhatvuottasitten ollut luolan ruoanlaittonurkkauksessa pakattua jauhelihaa, ei siis tosi-bolognesessakaan.

Nyt soosi päätyi bagelin väliin. Toki kelpaisi myös (kotitekoisen!!!) tuorepastan päälle tai maalaislohkoperunoille tai mihin-nyt-kukin-nälkäinen-tuota-tahtookaan-torpata.
Rehellinen bolognese. Chek!

Ei kommentteja: