lauantai 15. lokakuuta 2011

Melanzane alla Parmigiana

Tämä.
Tämä jokseenkin-usein, milloin-missäkin kokeiltu kylkiäinen.. Aina kun olen aiemmin yrittänyt, on enemmän tai vähemmän epäonnistuttu. Aina on keksitty mitä ja miten tehdä toisin. Aina kehitysehdotukset ovat kuitenkin unohtunut/jätetty huomioimatta...

Tavoitteena olisi siis koettaa päästä edes lähelle samaa lopputulosta, kuin mihin vaihtarivuoden host-perheen mamma pääsi poikkeuksetta aina: Kuiva, mutta mehevä. Kiinteä, mutta pehmeä. Tiivis, mutta konsistenssiltaan kuohkea. Jämäkkä, muttei missään nimessä/mistään kohtaa sitkeä. Ja maku.....

Kaikki räätin raaka-aineet on maailman arkisimpia: tomaattian munakoisoa, valkosipulia, keltasipulia, öljyä, suolaa, pippuria, basilikaa, parmesaania ja mozzarellaa.. = arkisia, ainakin italianmaalla. Täällä tietty, ei ole mahdollisuuttakaan päästä samoihin sfääreihin, mutta riittävästi tunnelmoiden ja huolella valikoiden, löytyy mielettömiä makuja suomalaisistakin..

Nyt. Iltapäivä aikaa tunnelmoida vaihe-vaiheelta vihdoin "onnistunut" koitos...
 1) Munakoiso ≈ puolen-sentin-siivuiksi. Päälle morttelissa jauhettua isorakeista sormisuolaa.. Itketystä muutama tunti.. Välillä kuivaus talouspaperilla paineillen, kääntö ja toisolle puolella sama: suolaus ja odotus.

 2) Tomaattikastike. Ei todellakaan mitään purkki-tavaraa.
Paikalliselta tuottajalta kolme reilun kokoista tomaattia: pelkät "lihat" reunasta. Vetinen, siemen-keskiö ei pääse mukaan. Keltasipulia, valkosipulia ja partsin basilikaa. Oliiviöljyä on hankala löytää "paikallisena", mutta next-best-thing lienee tässä käytetty: raikkaan pippurisen napakka, italialainen.
-Ensin siis keltasipulin+valkosipulin kuullotus oliiviöljyssä -> mukaan hienoksi hakattu tomaatti. Hienoinen ruskistus sipuleille ja sitten pannun lämpöä pienemmälle: rauhallinen ja pitkä, makuja tiivistävä ja konsistenssia-kuivaava haudutus.. Mukaan vielä morttelista suolaa ja osa basilikasta. Pieni kuivattu pepperoncino myös muruna pataan..

 3) Munakoisot itketetty, kuivattu ja paistettu molemminpuolin pannulla reilusti ruskeiksi. Juustot raastettu/viipaloitu ja tomaattikastike riittävän-kuivaksi haudutettu..

 4) Kokoamaan: vuoan voitelu tilkkasella oliiviöljyä ja pohjalle hieman tomaattia.. Kerrostamisjärjestys:
1. munakoisa
2. tomaatti
3. parmesaani
4. korppujauho
5. basilika
6. mozzarella
..ja alusta uudelleen.
 5) pinnalle vielä loput tomaattikastikkeet ja ripotellen parmesaani.. Uuniin. Rauhassa kuivuen ja kasaan-vetäytyen..olisikohan tässä vierähtänyt 45-55min.. No, "vajaa tunti" @ 175°


: ) 
Hymy kertonee osan.
wwwWUHUU!! Kuiva JA mehevä. Kiinteä MUTTEI sitkeä... ja suuremmoisen makuinen. Wau.

***tottakai ois maut voineet olla vielä erikoisemmat ja vahvemmat ja voimakkaammat. Kauppahallista/torilta saattaisi löytyä niitä samanlaisia munakoisoja mitä kotona-italiassa: EI näitä pisaran-muotosia, tumman mustia vaan niitä pallomaisemman muotoisia ja vaalean, epätasaisen violettejä..

Nyt kuitenkin, onnistuma. Suurimpana syynä nostaisin ehkä tuon korppujauhon-ripottelun tonne väleihin JA tomaattikastikkeen hauduttamis-paksuuntamisen.
Un viaggio dei sapori fatto apposto. Proprio con calma, con gioia..

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No kyllä varmaan oot tyytyväinen, hyvältä näyttää!!!! Vihdoin kaikki kohdallaan!
M & Ä