tiistai 20. syyskuuta 2011

Kokojyvä-Bagels

Kävin läpi ruokakirjojen ja lehtien täyttämää reseptihyllykköä ja näppeihin sattui joskus taannoin aloittamani, oma leikkaa-liimaa-askartele-kirjoitamuistiin reseptikokoelma.
Why - oh, why, ei ole tullut ylläpidettyä tuota?! Jo todella lyhkäsen selailun jälkeen innostuin joka ikisestä räätistä mitä sieltä löytyi. 

Joku on kyllä valinnut niteeseen todella toimivia ehdotuksia...hitsi.
Harmi, kun yhdessä ruoanlaittorupeamassa voi (tai tiiän että ainakin kannattaa) kokeilla vain yhtä ideaa.. Noh, onneksi on nälkä myös huomenna! : )

Nyt baageleita, pretzeleitä tai näitä mitä-nyt-lie.
Original-resepti oli jostain kotoa-bongatusta naistenlehdestä. Nyt se sytytti vain koko vision, määrät ja mitat ja mausteet tulee taas miun-maun-mukaan.

1) iso-kasa täysjyvä-sämpyläjauhoja, niihin kuivahiivapussillinen sekaan.
2) puolenlitran taikina: lämpöiseen veteen ronski ripaus merisuolaa ja puolisen desiä rypsiöljyä.
3) sekoitus ja vaivausta kymmenisen minuuttia. Rauhoittumaan ja kohoamaan - puolisen tuntia.

 ***kokojyväsämpyläjauhosäkki oli huippuhauska. Sis. karkeita täysjyvävehnäjauhoja, vehnäleseitä, hiivaleipäjauhoa ja ruisjauhoa. Toki ja taatusti myös kliinisen-valkoiset erikoisvehnät olis toiminut mutta.. lite hälsosammare för tillfället.
4) Vikkelästi veivaten, ilmakuplat pihalle. Taikinanpötkö tangoksi ja palasiksi.
5) Palaset sämpylöiksi ja toinen lyhkänen kohotuskerta - vartinverran varmaankin.
6) Varovasti sormella sämpylät donitseiksi ja uppopaistoa, muutama-minuutti-per-puoli ronskisti suolatussa vedessä. Reikäkauhalla pellille kuivahtamaan ja uunitusta oottamaan.

***kattila kannattaa olla mielummin liian iso, kuin "se sopivan kokoinen". :)
***kiehumisen-poreillessa on turha oottaa että taikina ruskistuisi: niin ei ole tarkoituskaan. Hieman taikina vaihtoi väriä beigemmän-harmaaseen, mutta varsinainen pintapaisto tulee vasta uunivaiheessa..

7) voitelu ja uunitus, vajaa 10min @ 200°.

***Variaatiovaihtoehto ja maun-mutkistus-mahdollisuus!! Muutama kimpale sai päälleen pelkästään voisulaa mutta toisissa kokeiltiin. Voisulan sekaan valkosipulia+mustapippuria, smokedpaprika+cayenne, rosmariini, timjami-grillimauste....jnejnejne.
Päällystämisvaihtoehdoilla siis näistähän saa mihin-vain-ja-milloin-vain sopivia!! Pintaan ehkä ripaus juustoraastetta.. tuoretta yrttiä..
"Au naturell", näistä tuli älyttömän jänniä (ja kuva kertoo: hieman häpeällisen ei-esillepantavan rumia, heh).
Upea rapea pinta, mehevän ilmava ja täyteläinen, täysjyväinen sisus..Uusi skonssityylinen jokapaikanhöyläresepti. wau :)


***jälkihuomautus: makumaailman yliampuminen luonnollisesti vaatii muutakin kuin vain voiteluöljyn maustamisen. Sillä toki aikaansaa efektiä, mutta voimakkaammin jos tahtoo vaikuttaa: taikinan sekaan. esim. jalapeno-silppua..sipulia hienonnettuna..marjoja?..omena/porkkanaraastetta..

Ei kommentteja: