maanantai 13. elokuuta 2012

Ruisporkkanapitat

..snägäri- tms. loppuillan pikaruokaa tyylillä.
Jälleen kukin oman maun mukaan: Leivät valmiiksi taskuiksi, täytteitä seisovan pöydän täydeltä ja ruokailijat kokoamaan omiaan.

Pitaleivistä lähinnä tämä muistiinmerkintä:

Neljän-desin taikinasta yht. 14, pikkasen CD-levyä suurempia plätysköjä.
1) 4dl nestettä: puolet maitoa ja puolet vettä, kädenlämpöiseksi
2) Sekaan merisuolaa, siirappia ja ruisleseitä reilu desi

***leseille on hyvä antaa tovi jo tässä vaiheessa imeytymiseen/kostumiseen. Muuten ne ryystää taikinasta loppumetreillä kaiken kosteuden ja leivistä tulee kuivia! :)
***siirappi + ruis + porkkana... =namnamnamnamm...

3) Pussillinen kuivahiivaa ja hiivaleipäjauhoja sen verran että taikinasta tulee tasainen velli.. Hiivalle hetki aikaa heräillä!
4) Muutama koura porkkanaraastetta kulhoon
5) Kookas loraus rypsiöljyä
6) ...ja jauhoja niin että tulee tasaisen sitkoinen ja mehevänkostea taikinapallukka. Kohoamaan ≈ tunniksi!

7) Leivinpaperille taputellen litteitä plättyjä, "voitelu" vedellä ja 175°-uuniin muutamaksikymmeneksi minuutiksi. Niin että pinta mukavasti ruskettuu ja lastalla nostaen/kurkaten, pohjakin saa vähän väriä
Terävällä sahalaitasella veitsellä taskuksi ja täytteiden kimppuun..
Salaatteja, loimulohta, sipulisettiä, juustoja, tomaatti-papu-paistosta, raasteita - täytteitä niin että jokaiselle jotakin! :)
Smakligt måltid.

Ei kommentteja: