keskiviikko 29. elokuuta 2012

Nokkos-mallas-näkkäri

..wau & nam.
Alkukesän nokkosta pakkasessa, puolikas pussillinen mämmimaltaita kaapissa, ruisleseet loppumassa ja näkkäri ollut toiveissa jo pidempään. Mitä sitä muuta enää toivoa? Kaikki ainekset kohdallaan! :)
 1) Desi luonnonjuggea ja 1,5dl kuumaa vettä ja suolaa tl kulhoon ja sekaisin
2) Ryöpättyjä ja silpittuja nokkosenlehtiä mukaan ≈1,5dl

***osa vedestä kannattaa puristaa pois. Sitä kulkee lehtien matkassa meinaan melkoisesti... :)

3) Pussillinen kuivahiivaa, ≈2dl mämmimaltaita, ≈1dl ruislesettä ja ≈8dl ruisjauhoja. Tasaiseksi taikinaksi ja huoneenlämpöön, liinanalle muhimaan muutamaksi tunniksi.. (≈ 3h)

 4) Pallukka jauhotetulle työtasolle, muutama nopsa vaivaus
5) Kaulimella ohuenohueksi
***suoraan leivinpaperille!! Ohutta taikinalevyä on mahotonta nostella muuten. Rukiista kun ei niin tahmaista sitkoa synny..
6) Raakaan taikinaan veitsellä valmiiksi jo jaottelu-viivat, "voitelu" siirappi-vedellä ja 200°-uuniin

***oikea paisto-aika olisi varmaan jotain 20min-päälle. Mä nappasin nämä liian aikaisin -> jäivät hurjan sitkeiksi (ei näkkärimäistä rapeutta). Piti laittaa paloittelun jälkeen vielä kuivumaan (75°-kiertoilmaan, muutamaksi tunniksi.) Helpommaa ois ollut malttaa ensimmäisessä-uunituksessa tarpeeksi pitkään.
Lopputulemaan on kait pakko olla tyytyväinen: älyttömän jännää makua, mallasta + nokkosta... Rapsakkaa tekstuuria ja käyttökelpoisuutta milloin missäkin.
Alles in ordnung. :)

Ei kommentteja: