lauantai 3. syyskuuta 2011

Ruispohjainen lohi/metsäsieni-piirakka

Kesää on jo tovi lopeteltu, arkea aloiteltu ja syksyä suunniteltu.
Nyt syksyn makuja, yhdessä klassisen-suomalaisen, kenties kesä-muistoisen, perinteikkään kylmäsavulohen kera. Pohja ruikiista, ruisleseestä ja ehdasta voista.

Pohja ensin, tämä taikinasatsi riitti (juurijajuuri) pienehköön, ehkä 20 x vajaa-20cm, lasipyrexiin. Normaaliin piirakkavuokaan (halk. 22cm/24cm) tarttis laittaa.. öö.. noh, kaikkea ilmeisesti hiukan enemmän. : )

1) 50g voita ja ruisjauhoa & -leseitä 3dl nyppien yhteen, tasaisen pieneksi muruseksi.
2) Perään loraus siirappia, ripaus suolaa ja ehkäpä 4rkl vettä.
3) Vaivaamista ja jauhojen lisäilyä (taisi mennä tässävaiheessa enää vehnäjauhoa: sitkon saamiseksi!) sen verran että taikinasta tulee selkeän-erillinen pallukka.

***Ei kannata liian kuivaksi saakka lisäillä noita jauhoja: Ruisleseet on epäkohteliaita ja ilmottaa olemassaolostaan imemällä mehut pikkuhiljaa muusta taikinasta. Massa siis ikäänkuin "kuivuu" ajan kanssa.. vähän tosin, mutta kummiskin.
***Ensimmäinen ehdoton moka: leivinjauhe otti ja unohtui kokonaan. Veteen+voihin pyöräytetystä ruistaikinasta tulee ilman leivinjauhetta pelkkää "karjalanpiirakanreunaa", ei niin miellyttävä piirakkapohjana... Tuo ilmavuus mitä leivinjauhe saa aikaan, ois lopputuotoksessa varsin toivottava. :S näin tälläkertaa.

4) Pallukka täytteen-valmistamisen-ajaksi jääkaappiin jäähylle.

Täyttenkimppuun!
 5) Pannulle punakaalia, purjoa ja valkosipulia. Perään metsäsieniä purkillinen

*** -nolotus- säilykkeenä tässä, vaikka pakastimessa olisi ollut huolella ja ihanan rakkaudella lahjaksi saatuja Kirkkonummen ja Porvoon paikallista sienisatoa. Säilykepurkki oli viihtynyt kaapissa jo vuodenpäivät ja halusin päästä siitä eroon. Pakastimen sieniherkut odottaa uutta ja onnistuneempaa annos-ilmestystä! :)

6) Kuullotusta hetkisen, sitten kansi kattilanpäälle, jotta sienissä mukanatullut neste haihtuessaan pehmentää kaikki nuo pannun kantimet. Haudutus-tovia ennen mukaan oksallinen rosmariinia ja muutama pyöräytys mustapippuria.. Ei suolaa, mutta muistaakseni lorautin tilkan soijjaa..

7) Toisaalla kylmäsavulohi viipaleiksi
8) Pieneen purkkiin muna, muutama rkl turkkijuggea, loraus maitoa ja hintelä kourallinen parmigiano-reggianoa, valmiiksi grattuggiato.

9) Kokoamis-askartelun aika: voideltu leivinpaperi pöydälle -> taikinapallukka siihen kaulimella lätyskäksi -> vuokaan, reunoja tasoitellen ja paikoilleen-painellen -> 225° uuniin, n.5min "esipaistoa".
Pohja uunista ja ensin pannulta puolet sieni-sipuli-setistä -> sitten lohiviipaleet -> loput sienet -> ja koko kipaleen päälle tuo muna-turkkijugge-tahna. Nopea ravistelu jotta tahna valuu kaikkiin koloihin ja takaisin uuniin, 20-25min vielä.

Jahka reunat ruskistuu ja muna-jugge saa hieman rusketusta pintaan, on piirakka varmaankin valmista. Ulos uunista ja smaklig måltid!!
Loppujenlopuksi, ei tuo niiiiiin loputtoman-häiritsevän sitkeän-tiukaksi mennytkään tuo pohja.. Taisi olla kokki laiska vaivaamaan...Onneksi.
Sisuksen makumaailma oli samaa rataa - onnistunut. Metsäsienien kanssa "lihaisat" mausteet (mustapippuri+rosmariini) tuo älyttömän jännää maalais-metsä-tunnelmaa koko annokseen ja savulohi on upeeta, oli miten/missä olikaan.

Ei kommentteja: