torstai 15. syyskuuta 2011

Turkey-Burger

Äkillinen päähänpisto pakastimessa pitkähköön pysytellyille kalkkunanfilé-kipaleille. Ensimmäisenä mieleen tuli perinteinen toast-tyyppinen räätti, mutta vaalean vuoka-/paahtoleivän puute ajoi ideaa enemmän burgerin suuntaan.
Semmoiset siis.

1) Desi (puolikas kuuuumaa vettä, puolikas maitoa) nestettä, ripaus suolaa&sokeria ja pienehkö ruokalusikallinen kuivahiivaa sekaisin. Mukaan yhteensä noin desilitra ruislesettä ja kaurahiutaleita. Loraus öljyä ja jauhoja sen-verran-että-taikinan-kimpale-irtoaa-kulhon-reunoista...jotta siitä saa semmoisen pyöriteltävän-vaivattavan pallukan.
Hetki vaivaamista sitkon aikaansaamiseksi ja puoleksi tunniksi kohoamaan..

Kohotuksen jälkeen sämpylöiksi > voitelu simppelisti vedellä > pinnalle seesaminsiemeniä. Uuniin, keskitasolle ja n.15min @ 225°

2) Paistinpannu esiin ja töihin! Ensin, perinteisen burgerin maaginen mehustaja - BBQ-sipulisetti, tälläkertaa punasipulista, valkosipulista ja purjosta.
Suikaleiksi ja pannulle. Paisinrasvana ehrottomasti voita/margariinia yms. (ei oliivi-/rypsiöljyjä tässä!!:)

***paistorasva on itsessään niiiiiin poskettoman suuri maun mukanakantaja. BBQ-sipulisettiin ei sovi sotkea keski-/eteläeuroopan tunnelmia turhilla öljytunnelmoinneilla. 
***Toisaalta ehkä jos oliiviöljyn perään heti alussa sujauttausi hienoksi-silputtua chipotlea ja valkosipulia, ranch/mexico-vibaa..hmmm..

Sipulit kuullottaen, lievästi jopa ruskistaen. Mausteet: soijjaa, mustapippuria, vaahterasiirappia, SweetChili-soossia, timjamia ja chiliä. Folioon ja setti sivuun hautumaan.

***perinteisimmillään, mun mielestä, sipulisetin maustevalikoiman välttämättömyydet ovat: Dijon, soija, worchester, chiliketsuppi, cola, vaahterasiirappi, mustapippuri ja timjami. Tämän kombon haluun kylläkin jättää ainoastaan kesään ja ehdan-grilliruoan-kylkijäiseksi. Sinne se kuuluu.

3) Piffin-toimenkuvan suoritti itse idea: suurisuikaleinen BBQ-kalkkunapaistos.
Kalkkunafileet suurehkoiksi, n. peukun kokoisiksi viipaleiksi ja samaan pannuun missä sipulisetin maku jo pohjalla. Ruskistus ja pintaan hyppysellinen suolaa. Varsinaisen maun suikaleille toi n.1/3-Mustapekkajuuston kimpale.
4) Juuston rauhallisesti sulaessaan ja uppoutuessaan paistettujen kalkkunakimpaleiden joukkoon, on aika aloittaa kasaus: pohjaviipale - sipaisu BBQ-ketusppia - kalkkunaviipaleet - sipulisetti - keräsalaatinlehtiä - tomaatinviipaleita - päällisviipale.

Och sen är maten färdig...eipä tosiaan mitään pika-burgeriruokaa, mutta sanovat että: "hyvää kannattaa odottaa.."

***juusto puutui burgerista kokonaan: ajattelin että mustapekka saanee riittää. Syötäessä kuitenkin huomasi, että etenkin juustotiskiltä bongattu, jokin tuhti ja voimakas, pitkäänkypsytetty cheddar, olisi sopinut loistavasti loppukokonaisuuteen...
***Pippuri-BBQ-sipuli  -makumaailma joka siivittää kyllä liitoon, törmäsi siihen sitten miltein missä vain. : )

Njam.

Ei kommentteja: