sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Porkkala

..eli suoraan aallonharjalta. Tuorein blogisfääri-/ruokalehti-ilmiö: kylmäsavulohen vegeversio.

Ehdottoman kokeiltava idea, sillä tämä sopii kaikille joulupöydän ääressä. Uskon vahvasti, että myös patoutuneet kalamiehet nöyrtyvät ainakin maistamaan. On muuten herkkua! :)

Kokeilu toi esiin heti alkuperäisen reseptin kömmähdykset..
1) Ensiksi yksinkertaisesti: uuni 180°-asteeseen. Uunivuoka esille.
2) Porkkanat huolelliselle pesulle!

***juuresharjaa voi kevyesti käyttää, jos oikein multaisia pookkanoita on sattunut mukaan..

3) Vuoan pohjalle kerros merisuolaa. Pestyt, kosteat porkkanat tiiviisti vuokaan.
4) Lisää suolaa! Niin että varmasti peittyvät.

***tähän kului juuri 1 800g-paketti
5) Vuoka uuniin. 1h 30min odottelua...
6) Suolakuori rikki! Aarteet esille ja jäähtymään...

***tässä huomataan heti ensimmäiset ongelmat: alkuperäisessä jenkkireseptissä on ollut jenkki-porkkanoita, jotka ilmeisesti ovat valtavan kokoisia ja tarvitsevat pitkän uunituksen. Perus kotimaan porkkana menee 1,5h:ssa aivan liian pehmeäksi!
7) ..sillä aikaa marinadi: oliiviöljyä 2 rkl, valkoviinietikkaa 1,5 tl ja savuaromia 1,5tl. Lisäksi vielä kookosöljyä 1tl - sillä alkuperäisessä reseptissä oli "coconut vinager" (mitä nyt sitten ikinä onkaan...)
8) Vispilällä tasaiseksi...
9) Porkkanat mandoliinilla suikaleiksi

***..tässä tämä liika-uunitus tulee esille: siistien viipaleiden tekeminen ei meinaa onnistua... Porkkanat murskaantuvat mielummin kuin leikkaantuvat... Noh, maku todennäköisesti säilyy.
10) Viipaleet kulhoon. Marinadi päälle..
11) ..pari pyöräytystä, niin että joka siivun päällä on varmasti marinadia.
12) Kelmun alle ja jääkaappiin 1-2 päiväksi!!

***muutaman tunnin marinoimisen jälkeen maku ei ole vielä kummoinen: suolainen porkkana ja hieman savuista aromia.. Epämiellyttävä rasvainen suutuntuma.

...ai mutta sitten parin päivän päästä. Ah, hymy nousee huulille :)
Nam.

***Ulkonäön puolesta tuotos osuu hyvinkin lähelle sitä-mitä-yritetään-matkia.
***maku on pehmennyt. Suussasulavaa, lempeästi hapanta ja pehmeän savun makuista. Porkkana ei maistu pätkääkään. Eikä suolaisuutta ole liiaksi.
***miunmaunmukaan paljonpaljon parempaa kuin se-mitä-matkittiin.

***Ensikerralla uunistusta ehdottomasti vähemmän. Esim. 45min-1h - max.
***Olisi miellyttävämpää, jos porkkanat jäisivät aavistuksen jämäkämmiksi. Näin siivuttaminen sujuisi paremmin ja ulkonäkö olisi houkuttelevampi.
***Toisaalta katsokaapas tarkkaan sitä kylmäsavulohta.. Onkos tuokaan nyt mikään pöydän kaunein tarjottava? :)

2 kommenttia:

mbkarhu1 kirjoitti...

Tein. Siis jääkaappiin asti, ja olen tosi tyytyväinen tuosta ei-mössöksi -varoituksesta! Onneksi se tässä blogissa oli!

Gesualdo kirjoitti...

Hyvä! Kiva kuulla. Laitoin itse myös uuden satsin, jossa uuni-aikaa oli noin 1:10. Tuntui riittävän todella hyvin! Vieläkin vähemmällä voisi saada vielä siistimpiä siivuja! Vaarana on vaan, että pehmeä suutuntuma menetetään.. Ei auta kuin kokeilla :)