tiistai 7. heinäkuuta 2015

Seattlenlohi

..ah. Pike Place Marketin lähistöllä eräs ravintola tarjoili niin käsittämättömän herkullisen lohiannoksen, että makumaailmaa on pakko yrittää jäljitellä.
Uskomatonta herkkua. Rapeaksi pinnalta paahdettu, läpikypsäksi muttei kuivaksi kypsennetty lohikipale oli päällystetty mausteseoksella, joka todella jäi mieleen!
Aavistus makeutta = seoksessa varmasti sokeria. Väri voimakkaan punainen ja maussa lämpöä = paprikaa? Hienoinen polte = chili? cayenne? Lisäksi vielä jotain maanläheistä tekijää = ehkä jokin miedohko yrtti, oregano tai timjami?
Äh. Eikun kokeilemaan.
1) Itämeren parasta kalaa, Pellingin lohta muutama file ja mausteseos: muscovadoa, paprikajauhetta, ripaus chiliä JA cayennea, kuivattua timjamia, suolaa ja mustaapippuria.

***tuoksu oli lähellä. Lupaava merkki! :)
2) Reilusti mausteseosta kalan pintaan! Sormilla hieromalla vielä varmasti makua joka nurkkaan...

***väri on myös lähellä alkuperäistä. Ok...
3) Fileet halsteriin ja hiillokseen! Ensin nahkapuolelta, n. 10 min ja lopuksi muutama minuutti maustepuolelta niin, että sokeri karamellisoituu kunnolla pintaan.... ah.

***..aivan timanttinen kypsennys, kiitos upean hiilloksen.
Isälle tästä iso kiitos. Faija, a.k.a. "Shephard of Fire".. Fantastico :)

Tarjolle ja kimppuun!!

***ensimmäiset asiat ensiksi: tästä tuli todella hyvää. :) NAm
***Väri ja kyspennys oli täydellinen napakymppi. Pirteän punainen pinta ja läpikypsä kala, muttei mistään kohdasta kuivaa.
***maku: ehkä merkittävin juttu oli itse kala. Kotimainen, lähiseudun lohi on maultaan todella erilaista kuin rapakontakainen sukulainen. Myös kalan väri on vaaleampi.. ties mitä karkkiväriä on jenkkiveli syönyt. Maku on merellisempi ja voimakkaammin hyvän kalan makuinen.
***mausteseos oli ehkä rahtusen liian makeaa. Poltetta liikaa. Liian tunkkainen yrttisyys.
***..ensikertaan: ei lainkaan chiliä. Sokerina ihan vaan ruskea ruokokide, ei muscovado. Ja sokeria muutenkin vähemmän. Kuivattua yrttiä joko aivan ripaus TAI sitten tuoreena muutama oksa..

Ei kommentteja: