maanantai 26. elokuuta 2013

Kurkkupasta

..nyt kun on näiden vihreiden pötkylöiden (ilmeisesti) sesonkia. Tarjouksia tarjousten perään tulee vastaan kun kauppoja kiertelee.
Avomaakurkku on muutenkin - miunmaunmukaan - "tavallista" kurkkua hauskemi: enemmän makua, vähemmän vetisyyttä, kiinteämpi tekstuuri, pienempi siemenosa. Kuori on joidenkin makuun turhan sitkeä - sen voi helposti raaputtaa kuorimaveitsellä syrjään. :)
Tähän räättiin kuoren kiinteys sopi vallanmainiosti...
1) Kuorimaveitsellä tasaisia suikaleita.

***kannattaa koittaa pitää suikaleet suht ohuina, näin ne on helpommin popsittavissa lopullisesta annoksesta. Tottakai voi halutessaan taiteilla näistä pappardelle -pastan tyylisiä leveitä soiroja :)
***vetisestä siemen-keskustasta ei välttämättä kannata suikaleita leikata. Ne hajoaisivat kuitenkin touhutessa..
***jos soirojen päälle ripottelisi tässä kohtaa hitusen suolaa, niitä saisi tässäkohtaa vielä kuivateltua.. Pelkäsin liikaa tesktuurin kadottamista. Kokeilen kenties ensikerralla? :)
 2) Maltillisesti suolattua vettä kattilallinen kiehumaan. Kurkut porisevaan veteen minuutiksi.

***pidempi keittoaika ei ole tarpeen. Muuten kurkku pehmenee liikaa ja saadaan löysää kurkkusoppaa..

3) Kattilasta siivilän päälle valumaan..lautastamista odottelemaan..
4) Soosi valmiiksi jo etukäteen: desi punaisia linssejä, kunnolla al denteksi keitettyinä (≈ 4 min). Kattilan pohjalle punaista, valkoista ja keltaista sipulia oliiviöljyyn kuullottumaan. Suolaa ja pippuria päälle. Yksi kookas tomaatti, ronskisti pilkottuna kattilaan ja linssit perään. Tilkka keitinvettä saa lorahtaa mukaan, ei haittaa. Lopullisesti vielä muutama tuore basilikanlehti ja loraus Srirachaa maustamaan..

..muutama raapaisu parmesaania ja haarukan kanssa kimppuun. Nam.

***wau. ûUber hyvää.
***Kurkku, lievästi lämpimänä, sopivasti pehmenneenä mutta kuitenkin rapsakan tekstuurin säilyttäneenä - sopii perus pastan korvikkeeksi loistavasti.
***punaisista linsseistä maukasta runkoa vege-pastakastikkeelle.
***taatusti tullaan törmäämään tällaisiin vielä uudelleen: ehkä mukaan vielä porkkanasuikaleita? Niille hieman pidempi keitinaika..toisivat myös lisää väriä annokseen? ...kesäkurpitsasoiroja voisi ympätä joukkoon?

Ei kommentteja: