keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Miljonäärin jouluneliöt

..eli miljonäärin murotaikunaruuduista vuodenaikaan sopivampi versio :)

Touhu alkoi ideasta kokeilla itsetehtyä lehtitaikinaa joulutorttujen pohjalle. Yksi ajatus johti toiseen ja totesin:

- Pakaste-lehtitaikinalevyt ovat the one and only. Itse ei pitäisi edes uumoilla yrittävän lehtitaikinaa. Joulutorttujen kuuluu olla kaupan hilloa ja valmista taikinaa. Se on osa niiden ydinolemusta :)

Lisäksi jääkaapissa lojui tarpeettomana purkki maapähkinävoita, josta myös toivottiin pääsevän eroon.
1) Pohja ensiksi: Kulhoon margariinia kuutioina, 100g. n.3dl vehnäjauhoa, ripaus leivinjauhetta ja 1,5dl sokeria. Vatkaimella sekaisin!

***..koska kuka ihme jaksaa "nyppimällä" yhdistää pohjan ainekset?!
2) Mukaan 1 kananmuna..

***..ja n. 2rkl rypsiöljyä, sillä jauhoa oli hieman liikaa ja tarvittiin lisää "kostuketta".
3) ..vatkaimella ja käsityönä taikina palloksi. Jääkaappiin odottamaan!

4) Sillä välin maapähkinätäyte: vajaa purkki.. eli n. 300g maapähkinävoita, desi tomusokeria ja n.150g margariinia - hieman mikrossa pehmennettynä. EI sulatettuna :)
5) Vatkaimella sekaisin ja jääkaappiin odottamaan..
6) Sitten uuni päälle. 175 asteeseen. Taikina jääkaapista, leivinpaperille vuoan muotoiseksi levyksi..
7) ..tarkemmin vielä käsin painellen..
8) Uuniin esipaistumaan, n.15 min.
9) Tällä välin murupäällinen: kaurahiutaleita pari desiä, margariinia 50g, fariinisokeria desi, siirappia loraus ja joulumausteita oman maun mukaan: minä laitoin kardemummaa, kanelia ja pomeranssinkuorta.
10) Tasaiseksi muruksi. Vatkaimella toki.
11) Sitten kasaamaan!

12) Ensin maapähkinävoita pohjan päälle.. Sitten hillokerros.. Sitten murua.
13) Uuniin, kunnes murun kaurahiutaleet saavat pikkasen kullanruskeaa väriä. Uuniaikaa n.20min.

***..toinen hyvä mittari on tietty taikinareunojen väri.
Valmista!

***hyvää joulunaloitusta.
***...vaikkakaan ei tämä nyt ihan tajuttomasti joululta maistunut.
***Hyvää oli - kehuista kiitos :)

***kokonaisuus oli miunmaunmukaan hieman turhan kuiva - lisukkeeksi olis ollut parasta vielä pallo vanilijajätskiä tai wanhan-ajan-vanilijakastiketta.. tai kermavaahtoa.
***joulua olisi voinut saada tähänkin lisää: päällis-muru olisi voinut olla murskattua piparia? Pohjataikinaan olisi voinut sekoittaa piparimurua tai joulumausteita...
***Maapähkinävoi ei minun joulumakuihin aivan ensisijaisena istu...

Ei kommentteja: