lauantai 2. toukokuuta 2015

Artisokkadippi, feta-paprikadippi ja valkopapu-Aasia-dippi

..eli dip-bailua siitä toisesta näkökulmasta.
Tässä köökissä on touhotettu sormiruokaa monen monituista kertaa. Dippailuissa aikaisemmin on keskitytty lähinnä dipattavien mielenkiintoisuuteen. Itse dippisoosit eivät ole useimmiten olleet kovin kummoisia: perus-ranchiä, ehkä Bbq, jokunen yrtti-valkosipuli, Americana, Curry jne... = hyviä ja monimuotoisia, mutta ei kunnolla pääosanesittäjiä.
Nyt on dippisoosien esiinmarssi.

Valmistustavat ovat kaikissa samat: blenderiin - sekoitus - tarjoilu.
Yksinkertaista? Kyllä.
Valkopapudippi:
1) Purkillinen valkoisia papuja - valutettuna ja huuhdeltuina, puolikas valkosipulinkynsi, loraus soijaa ja Srirachaa, ruokalusikallinen seesamiöljyä, puolikkaan limen mehut, ripaus Muscovadoa ja reilusti curryä
2) Sekoitus tasaiseksi!

***tarkista maku! Lisää soijaa = suolaisuutta? Lisää Srirachaa = poltetta? Lisää muscovadoa? Lisää limeä? Lisää curryä?
***kaikkea voi tasapainottaa! Vettä lisää tarvittaessa, jos konsistenssi on liian jämäkkä!
Uuni-artisokkadippi:

3) Purkillinen artisokansydämiä, puolikas valkosipulinkynsi ja neljäsosa punasipulista blenderiin. Tilkkanen oliiviöljyä ja sitruunamehua..
4) Sekoitus tasaiseksi..
5) ..ja uunin kestävään kulhoon! Lisäksi soijajuggea, nokare majoneesia ja kunnon kourallinen parmesaania!

***tässä kohtaa: Tarkista maku!
***lisää parmesaania? lisää valkosipulia (jauheena?)?
***Soijajuggen tilalla melkein-mitä-vaan-valkosta: cremefraichea, kermaviiliä tms.. Ricottalla taatusti täyteläisin lopputulos! :)
6) Jälleen tasaiseksi. 150°-asteiseen uuniin tekeytymään!

***huom! mitään kypsennettävää ei ole, eli uunitus on vain siksi, että massa lämpiäisi, juusto pehmenisi ja maku pyöristyisi. EI kannata jättää tekemättä: artisokat ovat melkoisen kipakoita semmoisinaan..
Feta-paprikadippi:
7) Puolikas paprika paahtumaan uuniin = grillivastuksen alle, täysteholla. Pinnan pitää kärähtää mustaksi!
8) Blenderiin fetakimpale, oreganoa, timjamia, mustapippuria, sitruunamehua, oliiviöljyä ja paprika, josta osa mustuneesta kuoresta on kuorittu pois!
10) Surautus tasaiseksi

***tarkista maku!
***sitruunaa lisää? yrttejä? pippuria?
Artisokkadipin päälle, uuniin paahtumaan morttelissa-murskattua mantelirouhetta...

***tämän shown ehdoton tähti oli artisokkadippi.
***Ääärettömän herkullinen maku. Lämmin, pitkä ja pehmeä kokonaisuus. Kyllä kiitos!
***Feta-paprikadippi oli herkkua myös: raikkautta, mutta ehkä hitunen liikaa suolaisuutta..
***tätä grillatun vaalean kalan kylkeen kesällä, uusien perunoiden kanssa?
***valkopapu-Aasiadippi oli yllätyksetön. Todellista namia, mutta "ymmärrettävin".
***lisää poltetta kaivattiin. Ehkä myös tuoretta inkivääriä -> aasian kirpeyttä?

Ei kommentteja: