keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Pasta gluteenittomasta jauhosta

..eli peppu edellä puuhun.
Gluteenittomuus jauhossa tarkoittaa gluteenin eli yksinkertaistettuna sitkon olemattomuutta. Pastaa pyöritettäessä sitko olisi äärimäisen toivottu ominaisuus sekä käsiteltävyyden että lopullisen tekstuurin puolesta.
Joskus aikaisemminkin olen koittanut tehdä pastaa gluteenittomana, mutta epäonnistumiset ovat olleet varsin merkittäviä. Niin tälläkin kertaa, mutta ehkä vähäistä valoa tunnelin päässä kuitenkin havaittiin! Resepti vaatii vielä viimeistelyä ja viilausta. Ehkä tästä saadaankin vielä toimivaa..

Lopputuloksena oli pinaatti-sipulisekoitus-ravioleja. Jopa lautasella asti! :)
1) Jauhoja ja kanamunaa. Samassa suhteessa kuin normijauhoillakin: 100g ja 1 kananmuna. Sivuun pieni keko jauhoja "tarpeen varalta". Munan rakenne mukissa rikki!

***..paitsi että tässä oli yksi kokonainen muna ja yksi keltuainen. Jauhoja 120g.
***raapustin gluteenittoman jauhon mausteeksi hitusen muskottipähkinää! Eipä sitä lopputuotoksessa huomannut, mutta tekovaiheessa tuoksu oli upea!
2) Jauhokekoon kuoppa ja muna sekaan. Haarukalla voi aluksi aloittaa taikinan "kasaamisen"..
3) ..mutta ennenpitkää täytyy kädet kuitenkin laittaa peliin.

***Tässä vaiheessa kaikki näytti vielä kohtalaisen lupaavalta! Kaunis taikinapallo, joka näppeihin tuntui ainakin OK:lta..
4) Pastakone pöydänkulmaan ja mankeli laulamaan!


***varovaisesti! sillä gluteeniton taikinalevy repeilee ja halkeilee, eikä veny pehmeästi niinkuin Durumtaikina!

5) Ennenpitkää taikinaplättyä saatiin kuitenkin aikaiseksi!! Jes!
6) Raviolintäytteet kyytiin: kuullotettua kevät- ja keltasipulia + rehellinen kourallinen tuoretta pinaattia. Mustaapippuria, kuivattua basilikaa ja kunnon keko raastettua parmesaania mausteina!
7) Muotoilu..
8) Keittäminen. Riittävän suuressa kattilassa ja riittävässä vesimäärässä.

..tarjoilu.

***öö.. noh. Kyllä, onnistuihan nämä. Pysyivät jotakuinkin ehjinä ihan lautaselle saakka! Hienoa!
***...väri on epähoukuttelevan harmaa.
***..pastan maku olematonta.
***..taikinan käsittely lähes mahdottoman hankalaa.
***Yhteenvetona: gluteenittoman pastataikinan tekeminen tällä reseptillä onnistuu, mutta on haastavaa. Lopullinen elämys on laimea, joten resepti kaipaa ehdottomasti viilausta!

***mitä voi / kannattaa lisätä gluteenittomaan jauhoon, jotta sitkoa saadaan syntymään?
***ehkä psylliumia? toimii ainakin leipätaikinoissa, mutta sopiiko geelimäisyys pastan tekstuuriin?

Ei kommentteja: