lauantai 24. tammikuuta 2015

Chipotlelohi

..tacon täytteeksi!
Oikeastaan tämä lukeutuu kategoriaan "uuden kameran käytön opettelua". Itse räätti oli mielenkiintoinen kokeilu saada herkullista kalaa tacon sisään - tämä osio onnistui loistavasti. Tekemisen valokuuvaminen meni pahasti penkinalle. Liitän tähän vain juuri-ja-juuri sopivat otokset.. Kyllä ennenpitkää varmasti opin uuden kameran metkut! Hetki vielä menee..

Asiaan!

Alkuun yksi miunmaunmukainen muistutus:
Saattaa olla että lohi - ihan vain sellaisenaan - on kulinaarisen maailman yksinkertaisin raaka-aine. Tällä tarkoitan sitä, että hyvää lohifilettä on todella hankala mogata. Toki aina voi törttöillä ja tunaroida, mutta jos kunnolla yrittää hyvää on lohen kanssa vaikea epäonnistua!
Eikös siis sopisi myös tacon täytteeksi..? Parempi-puolisko on useaan otteeseen toivonut merenantimia tacon sisään. Kokeilemalla oppii.
1) Fileestä nahka pois ja kokonaisuus "kauniimmaksi" (= ohkanen, rasvanen siivu pois ja paksusta-päästä rasvaviiru syrjään). Talouspaperilla kuivaksi!
2) Marinadi kulhoon: limen mehu ja kuori, loraus oliiviöljyä ja puolikas chipotle-chili

***chipotlea on kuivattuina ja purkitettuin. Tässä oli kuivattu, jonka herätin henkiin lorauksella kiehuvaa vettä ja muutaman-minuutin hauduttamisella.
***purkki-chipotle toimii todennäköisesti ainakin yhtä hyvin!

3) File marinadin sekaan. Käpälillä voi makua hieroa vielä joka puolelle..
4) Jääkaappiin marinoitumaan

***..mahdollisimman pitkäksi aikaa! t.s. ainakin 4h. Mieluiten ehkä 6-12h?
***tämä ehti olla maustumassa n.15min ja sen valitettavasti huomasi..
5) Uuni 225°. File uunivuokaan ja paistumaan. 20 min ylä-ja-alalämmöllä, lopppuun 5min kieroilmalla.

***kalan kannattaa mielummin olla ylikypsää. Hieman kuivahko lohi murenee upeasti tacon sisään!
Uunivuoka muiden täytteiden ohella pöytään. Haarukalla "repien" kalaa tortillan kyytiin.. Nam!

***hyvää. Todella hyvää. Chipotlen savuisuus ja tuntuva polte. Limen raikkaus ja happo.
***Jostain ehkä vielä hieman makeutta? ..näin kokonaisuus olisi vielä suurempi. Marinadin sekaan muscovadoa tai hunajaa?
***chipotlen tilalla voisi ehkä olla myös yksinkertaisesti purkki-jalapenoa. Lopputulos ei toki ole sama, mutta samanlaista ajatusta saisi näin myös lautaselle..?

Ei kommentteja: