keskiviikko 3. elokuuta 2011

Savulohta ja kaalilaatikko "alla italiana"

Kalaruokapäivä.
Hovihankkijan kalatiskiltä osui silmään jälleen kerran talossa-itse-savustetut lohifileet. Niitä olisi mistä valita: aura-, chili-, hunaja-, viherpippuri-, valkosipuli-, yrtti-, jne-savustettuja kimpaleita..
Hunaja-Chili-savulihifile päätyi tälläkertaa kassiin ja siitäkös tuo sidedishin visiointi alkoi.

Kaalilootaa siis. Täytynee nytten huomauttaa että riittävän harvoin ja riittävän pitkän aikaa kun on kulunut ala-asteen, yläasteen ja varusmiespalveluksen kaalilaatikkoelämyksistä, on tuo räätti kerrassaan mahtavaa suuhunpantavaa!!

Tälläkertaa tosin makuun hieman twistiä..
1) Kattilaan ensin valko-, puna- ja kevätsipulia kuullottumaan
2) Perään ohrasuurimot, raakileina aivan. Tyystin risottoriisin-alkuvaiheen-öljytys-tyyliin.
3) Tomaatti kuutioituna
4) ja loppuun kaali suikaleina. Näitä kuulloteltiin, lämmiteltiin, paisteltiin ja pehmenneettiin hetkisen. Sitten lopuksi 1tl Dijonia, pippuria, SmokedPaprikaa, suolaa ja muutama desi vettä.
 Tämä kokonaisuus kiehui sen puolisen tuntia.. Jotta ohrasuurimot kypsy, kaalisuikaleet pehmenivät ja koko komeus hieman kuivuu. Loppumetreillä meni mukaan muutama ruokalusikallinen ketsuppia, vähän tuota tomaatinmullikkaa tukemaan. Keittelyn jälkeen kattila pois liedeltä ja syrjään jäähtymään.
Ennen lautaselle-laittoa, mukaan tuprahti kourallinen tuoretta basilikaa ja muutama oliivi viipaloituna.

***Täysin perinteisen kaalilaatikon tahdon lähitulevaisuudessa myös pyöräyttää, mutta tuo kaali raaka-aineena on vaan simppelisti niin helppo, terveellinen, mukava, halpa, täyttävä, maukas ja makuja-vastaanottava, että miksikäs ei käyttää sitä mitä moninaisimpiin mieltymyksiin.
Tämä ko. luomus olisi voinut haluta tuon juuston siinä jäähtymis-vaiheessa sekaan: se olisi sulanut kokonaisuuteen ja nitonut sitä toivonmukaan hieman yhteen.. Toki lopputulemaan olisi tullut tuota "kermaisuutta" myös.. Muuten makumaailma kohdallaan.
Lopputulemana melko-miellyttävän näköinen kokonaisuus.. ruokaympyrän ja lautasmallin aluejakoviivat vaan puuttuivat, muuten kyllä "oikein": kalaa, kasvista ja ..noh.. lisää kasvista mutta pastan-riisin-perunan-roolissa. : )
Kaalilaatikko sai lopuksi koritseeksi rapsutuksen parmigianoa. Makuamakuamakua. Njam.

Ei kommentteja: